Zeeslag "Vrede van Heusden", zaterdag 23 april 2016, deel 1

Zaterdag 23 april 2016. Het is precies 500 jaar geleden dat de bekende Bossche schilder Jeroen Bosch overleed. Niet alleen de stad 's-Hertogenbosch maakte zich op voor deze herdenking, ook in Heusden waren er tal van activiteiten die gewijd waren aan de schilder en zijn tijd. Een van de meest in het oog springende activiteiten was de zeeslag 'De Vrede van Heusden'. Met deze 'zeeslag' op de Maas werd op†23 april de geschiedenis herbeleefd†en†wordt er een punt gezet†achter een eeuwenoude oorlog tussen 's-Hertogenbosch en Heusden over het gebruik van de Maas. Deze oorlog blijkt officieel nooit te zijn geŽindigd.
Symbolisch plaatsten de burgemeesters Ton Rombouts van Den Bosch en Jan Hamming van Heusden een handtekening onder een oorkonde.

De historische achtergrond van De vrede van Heusden.
De Heren van Heusden hieven tol van passerende schepen op de Maas. De Maas kende nogal wat meanders, die de route van Brabant naar Holland niet alleen lang maakten, maar die er ook voor zorgden dat de rivier door verzanding regelmatig slecht bevaarbaar was.
In 1481 werd op instigatie van de Bosschenaren bij Nederhemert een meander afgestoken zodat het scheepvaartverkeer rechtstreeks van Berne naar Wijk en verder kon varen, zonder eerst de omweg langs Heusden te hoeven nemen. Heusden werd afgesneden van de Maas. Dit had grote gevolgen voor de stedelijke economie.
Heusden en Ďs-Hertogenbosch voerden hierover regelmatig strijd. Dit was nog steeds nooit goedgemaakt tussen beide steden maar op 23 april 2016 werd dan toch eindelijk de Vrede van Heusden getekend.
Hiermee werd tevens het startschot voor de activiteiten in het kader van Jheronimus Bosch 500 gegeven.

© 2016 Dick Buskermolen