Weidevogelbescherming Vogelaars Oostelijke Langstraat

Zaterdag 14 jan. 2023. Binnen Noord-Brabant zijn er tientallen groepen vrijwilligers onder de paraplu van Het Brabants Landschap actief met de bescherming van de natuur.
Het werk van het Brabants Landschap en haar vrijwilligers is hard nodig. Vanaf 1960 zijn de populaties van weidevogels en akkervogels met meer dan 70% afgenomen. Belangrijke oorzaken hiervan zijn toegenomen intensivering van akkerbouw en rundveehouderij, waardoor de voedselsituatie en natuurlijke dekking verslechterd is.
In de gemeente Heusden zijn er twee weidevogelbeschermingsgroepen en twee uilenwerkgroepen actief. Wij zijn een van die groepen, de Weidevogelbescherming Vogelaars Oostelijke Langstraat. Onze groep is opgericht op 21 februari 2018. Met een club van 8 enthousiaste vrijwilligers lopen we vanaf februari tot en met mei elkedonderdagochtend op onze velden in de polder tussen Haarsteeg, Bokhoven en Engelen.
We lopen in een prachtige polder, waar niet alleen weidevogels maar ook veel ander wild voorkomt, zoals reeŽn en hazen. Ons gaat het uiteraard vooral om de weidevogels, waarbij kieviten en scholeksters de meest voorkomende soorten zijn. Ook patrijzen en fazanten laten zich soms zien. We hebben het geluk dat we met verschillende boeren te maken hebben die de weidevogels een warm hart toedragen. Dat maakt het markeren en verplaatsen van nesten en de bescherming van kuikens een dankbare taak.
Onze groep is eigenlijk net te klein om het hele gebied dat we beheren goed te beschermen. We kunnen nog wel enkele vrijwilligers gebruiken. Ben je graag buiten en vind je het leuk om eens kennis te maken met weidevogelbeheer bij ons in de polder, neem dan contact met ons op.
Meer weten over Vogelaars Oostelijke Langstraat, of vrijwilliger worden? Onze contactpersoon is Hans van der Burgt, mailadres: kapucijnrood@outlook.com
Woon je wat verder weg maar wil je wel vrijwilliger worden, kijk dan op de website van Het Brabants Landschap voor vrijwilligers groepen bij jou in de buurt, vrijwilligersgroepen