Foto's Vlijmen, in vroeger jaren, deel 1

Links op de foto het cafe van Jan Luijben, die ook het beroep van electricien uitoefende. Rechts vooraan cafe ’t Centrum van Huub Boom (de Kwikkert). Daarnaast rechts op de foto het pand van Bernhard de Roos, de ‘Tafi’ een kruidenierszaak en drogisterij. Deze de Roos heeft daarna in een van de winkelpanden op het Plein zijn winkel gehad en tenslotte in het pand waar daarna een Grieks restaurant kwam. In de daarnaast gelegen panden hebben beurtelings verschillende gezinnen een onderkomen gehad, zoals Marientje Libregts, Jans van Veggel, Toontje Teeuwen, Joke en Tonia Libregts, Anneke van den Broek, Willem Pulles, Piet van Engelen, Keesje van der Lee en Jan van Baardwijk.

Op verschillende plaatsen is de tram ooit ontspoord, zoals enkele keren in Loon op Zand, waar dezelfde woning meermalen met zo’n bezoek werd vereerd en waar de bewoners, als de tram naderde, voor geen goud in het voorhuis bleven. Zo ook hier in Vlijmen waar de tram zich in de woning van bakker Willem de Wijs boorde. Op dezelfde plaats heeft later Sieveking, die in groente en fruit handelde en getrouwd was met Sientje Coensen, een nieuw winkelpand gebouwd. Piet (de Puk) van Engelen trouwde na de dood van Sieveking met Sientje en dreef handel in gebruikte auto’s. Daarna is de zaak overgedaan aan Jan van Helvoirt en zijn vrouw Piet Kivits, die er nog jaren groente en fruit verkochten. Links op de foto woonde in het eerste huis de fam. De Kroon, waarvan Marinus en Sjef het eerzame beroep van kleermaker uitoefenden. De boerderij daarnaast was van ‘boer’ Kivits. Het derde pand links op de foto werd bewoond door de familie Toon van Oyen- van Valderen. Toon had er een timmerwinkel en zijn vrouw Anna een winkel in huishoudelijke artikelen. Van de Weijenberg-van Oyen heeft er nog jaren een soortgelijke winkel gehad. Waar de tram binnenreed, staat nu het witte pand.

Deze foto van voor 1940 toont vlnr: de panden van Jan van der Hagen, textiel; Toontje van den Berg, rookartikelen en draai-orgels; Piet Grevenbroek; Suijs, kleermaker; Kuijs, manden; Willem Roks, manden; Christ Merkx, slager; P. van den Broek-Merkx; Arjaan Verbunt; Thijs de Laat. Nu staat links op de hoek van het plein het pand dat Jan van der Hagen na de oorlog bouwde en dat diens zoon Jo in 1996 verkocht aan de apotheek. Alle andere panden die op de oude foto voorkomen, zijn verdwenen en hier is thans het parkeerterrein van het Plein.

Akkerstraat (thans Plein) in zuidelijke richting, rond 1920. Op de achtergrond De Akker. Het laatste pand links is café "Het Centrum"
Op de plaats van het derde pand rechts is thans de ABN-AMRO bank gevestigd. Met een V-1 inslag op 2 januari en 4 maart 1945 zijn de huizen die op de foto staan verwoest.

Apotheek is al enige tijd vertrokken en het pand staat leeg, op 1 september 2006

De molen aan De Akker in de beginjaren vijftig.

Vlnr woonden hier toen Gez. Suijs, die het rechterdeel van het pand verhuurden aan tandarts Reiring; Kee Jansen en haar zoon Kees; Bertus Verbunt fritures; Andre van Hilst levensmiddelen. Martinus van der Heijden, afkomstig uit Berlicum, kocht in 1818 de molen aan de Hoogen Maasdijk in Vlijmen. Waarschijnlijk was deze gelegen aan wat we nu Molenhoek noemen. Hij trouwde met Adriana, dochter van molenaar Coppens uit St.Michielsgestel. Na zijn tweede huwelijk, met bakkersdochter Wilhelmina de Vaan, liet hij de molen over aan zijn zonen Cornelis en Antoon. Antoon trok zich terug uit het molenaarsbestaan en diens enige zoon Hendrik, die de molen overnam, overleed op jonge leeftijd. Dit betekende het einde van deze molen. Cornelis, de andere zoon van Martinus, bouwde in 1850 de stenen stellingmolen aan De Akker (zie foto). Deze molen fungeerde als graan- en schorsmalerij. Graan uiteraard voor o.a. de broodbakkerij, schors voor de looierijen. Na zijn dood in 1892 heeft zijn vrouw en zijn zoon Johannes het bedrijf voortgezet tot ongeveer 1900. Het was A.Cools die toen de molen overnam. Op 15 augustus 1944 verkocht deze de molen aan Jo Sondag. “Bij het ondertekenen van de koopakte wist ik al dat ik niet lang in Vlijmen zou blijven”. Aldus Jo Sondag. Na 4 jaar, op 20 april 1948, verkocht Sondag de molen aan de Boerenbond Vlijmen/Haarsteeg. Jo Sondag keerde terug naar Erp waar hij vandaan kwam en bouwde daar, samen met zijn twee zonen, aan een enorm bedrijf op het gebied van veevoeders.
In 1953 is de molen afgebroken, omdat de graanmaalderij vrijwel geheel werd vervangen door motorische kracht, zoals die door Daelmans en Gebr. Verhaeren werd aangewend.

In het woonhuis met klokgevel, ‘Het oude Nest’, woonde tot zijn dood in 1925, Jan Pulles, die achter dit pand een mandenfabriek had. In 1950 is het 75-jarig bestaan van dit bedrijf gevierd, dat toen als medefirmanten de zonen Kees en Mari kende. Lang heeft deze fabriek daarna niet meer bestaan, omdat plastic de houten manden ging vervangen en Engeland de import stopte. De laatste manden werden verkocht aan de veiling in Broek op Langendijk.
Kees en Mari Pulles begonnen toen een stalhouderij, daarna taxi- en garagebedrijf. Mari heeft dit samen met Huub, de zoon van Kees, voortgezet. Kees richtte een oliehandel op, die hij samen met Jan, de zoon van Mari, leidde.
Toen zowel Mari als Kees zich terugtrokken, heeft Huub het garagebedrijf geleid terwijl Jan de oliehandel verplaatste naar St. Oedenrode. Na zijn dood op 27 maart 1988 is deze door Sheel overgenomen.
In het pand van de garage heeft de fa. Erdogan nadien een handel in automaterialen gehad. De loods is daarna verbouwd en is er Slijterij van Bokhoven in gevestigd geweest, welke nadien is overgenomen door Alard van Son, die er naast dranken ook stoffen verkocht.
Aan de oostzijde van ‘Het Oude Nest’ woonde enige tijd Frans Swinkels, die getrouwd was met Jet Pulles, een zuster van Kees en Mari.
Rechts in dit pand had Jan van Baardwijk korte tijd een kruidenierswinkel die nadien verplaatst is naar het plein. Kees Pulles trouwde, na zijn eerste huwelijk met Doortje Vugts, met de weduwe Couwenberg en heeft toen nog in dit huis gewoond. Daarna heeft zijn zoon Huub. Die getrouwd was met Joke de Vaan, er gewoond tot het op 28-8-1981 afbrandde.
Naast ‘Het Oude Nest’ bouwde Jan, zoon van Mari, toen hij trouwde met cox Moors, een nieuwe woning. Nadien heeft Frans van de Griendt, die werkzaam was bij de oliehandel, er gewoond.
Nadat het pand een tijdlang heeft leeggestaan is het in 1996 verkocht aan ABC Vastgoed Beheer t.b.v. ‘De Oliemaat’.
Naast deze Jan Pulles had Mari Luijben een timmerbedrijf, dat later werd voortgezet door zijn zoon Frans, die het vervolgens overdeed aan zijn zoon Hans, die er samen met zijn vrouw Annie Beekmans en hen gezin woonde. Tot ook dit in 1996 gesloopt werd om plaats te maken voor ‘De Oliemaat’.
Op deze foto rond 1935 zien we vlnr.: Kees Pulles, Doortje Pulles, mej. Pulles en Marie Pulles.

Hier nog een aanzicht, maar dan van de andere kant af gezien

Dit is teruggekomen voor deze oude panden

Omstreeks 1900 heette het cafe ‘De Leeuw en Dijk’ en fungeerde ondermeer als Tramstation. Naderhand kwam J.H.W.Honnef.
Op 11 augustus 1919 vond volgens een akte, opgemaakt door notaris Tacx te Vlijmen, de overdracht plaats van:
'Het koffiehuis met stalling, erf en tuin gelegen op de Maasdijk te Vlijmen, groot dertien aren negentig centiaren, door den verkoper aangekocht op den vijfentwintigsten Februari negentienhonderd vijf”.

Josephus Hubertus Wilhelmus Honnef verkocht aldus een en ander op 11-08-1919 aan Johannes Leonardus Donners, slager te Sittard voor f 9500,= De inventaris bracht f 3000,= op.
Later zou Andries Oremans, die een mandenmakerij had op De Akker, het cafe met slagerij overnemen van Donners. Zijn zoon Bertus was de opvolger.
De voornaamste verenigingen die er een tehuis hadden, waren postduivenver. ‘De Zwaluw’, biljartver. ‘Poedelvrees’, en toneelver. ‘De Volharding’.
Toen ‘Veldzicht’ met ingang van ‘d’n elfde van d’n elfde’ 1958 verkocht werd aan Huub Boom, is de naam verandert in ‘Vue de Campagne’. Op zijn beurt zou Huub Boom in 1987 de zaak verhuren aan H. van de Wiel.

Interieur ‘Hotel Honnef’

Rechts vooraan op deze oude foto het klooster van de zusters van de Orde J.M.J. die naast het onderwijs aan meisjes ook de verzorging van oude mannen en vrouwen tot taak hadden.
Het klooster van de zusters is in 1967 gesloopt. Voor de hierbij afgebeelde kerk legde Pastoor P. van den Brand in 1864 de eerste steen. Op de plaats van het klooster staat nu het gemeentehuis.

de 'Nooit Gedacht' , de molen aan de Julianastraat, die toen nog kerkstraat heette, was een stellingmolen die zowel bestemd was voor het malen van graan als van schors voor de looierijen in Vlijmen en Nieuwkuijk.
Molenaar Jan de Roos werd opgevolgd door zijn zoon Harrie. Beiden hebben jarenlang gewoond in het molenaarshuis, naast de molen gelegen, thans Julianastraat 12, thans bewoond door de fam. Jan Klomp – van de Griendt.
In 1911 werd de molen vernieuwd met onderdelen die afkomstig waren van een watermolen die in Vlijmen had gestaan.
Toen de molen sinds 1934 niet meer als zodanig functioneerde, is deze gedeeltelijk afgebroken. Kap en wieken verdwenen, de romp bleef overeind en diende nog jaren als opslag voor de draaimolens van Toontje van den Berg, die er in de zomer de kermissen mee afreisde om ze dan in cafe’s te plaatsen waar ze dansmuziek produceerden.
Om de orgels in goede conditie te houden moesten ze regelmatig in werking worden gesteld. De jeugd uit de buurt kon dan hun hart ophalen om mee te draaien. In 1963 is het laatste stuk, de romp, gesloopt.

Voormalig molenaarswoning

Links de woning van Willem en Dina Daelmans. Willem Daelmans vertegenwoordigde de koekfabriek die hij samen met zijn broer Piet dreef.
Daarnaast hotel van Falier. Het latere Hotel Prinsen.
Op de achtergrond het woonhuis van M. van Wagenberg, kassier van de Boerenleenbank en Ontvanger van de gemeente Vlijmen

Het huis links op de voorgrond was van boer Tinus Kuijs.
Het pand is omstreeks 1925 afgebroken. Op dit perceel bouwde Martinus Kuijs, handelaar in brandstoffen, in 1950 een nieuw pand. Ernaast richting kerk, bouwde Arnoldus Kuijs, mandenmaker en kolenboer, in de twintiger jaren een woning, waar na zijn dood zijn vrouw en later zijn dochter Riek, gehuwd met Jan van Son, nog jaren heeft gewoond. In 1984 werd het pand gesloopt. Arie Kuijs, zoon van Martinus, bouwde er een nieuw woonhuis.
Rechts op de foto woonden vrnl o.a. Dorus Oremans, Jac. De Boer, Jan van Bladel en Jan Meesters. Het huis voor de kerk was de toenmalige pastorie die in 1944 getroffen werd door een V1.

Achter de woning van Ties Kuijs, het derde pand van links, exploiteert zijn zoon Arie een tankstation annex wasstraat. Op de achtergrond de na de oorlog gebouwde pastorie.

In de 'rooi huiskes' in de Mommersteeg hebben verschillende families gewoond, zoals o.a. Vastré-Kivits, Maas- Evers, Wijkmans, Verschuren, van Esdonk, Brok, Evers en Stupers. Op de nieuwe foto is de Woonvoorziening voor verstandelijk gehandicapten te zien.