Vrijdag 2 juli 2010, Kasteelschip Vlotburg in de haven

Kasteelschip Vlotburg van Len Vries en Christel Dattler lag in de haven van Heusden van 30 juni tot 12 juli 2010. Het schip is met de hand gebouwd door Len Vries, samen met zijn goede vriend en†ambachtelijk timmerman Jan Westerhuis en heeft 3 jaar geduurd. Sinds 2005 varen†Ridder Len en Vrouwe Christel met hun museum en paarden door Europa en misschien†nog verder. Zij zijn naast Nederland en BelgiŽ, ook al in Zwitserland, Frankrijk en Duitsland geweest.
De middeleeuwen waren woeste en donkere tijden. Een tijd van kastelen, ridders, jonkvrouwen en heldhaftige strijders. Kinderogen lichten op wanneer ze de prachtige verhalen horen over de ruige tochten van ridders in hun schitterende wapenuitrusting. Toch was het leven niet altijd zo glorieus als in de verhalen en de sprookjes. Heb je wel eens stil gestaan bij het dagelijks leven van de horigen, de ambachtslieden, de knechten en de meiden? Op het reizend museumschip kun je op een unieke en verrassende manier dit leven van dichtbij ervaren. Zij tonen u levensechte taferelen van de wijze waarop de mensen aten, wat voor kleding ze droegen en de verschillende ambachten en middeleeuwse gebruiken. Op het reizend kasteelschip, een vrachtschip van 50 meter lengte, is de uitgebreide expositie gehuisvest. Deze vesting is opgebouwd uit zware massief eiken balken. Over de rivieren en kanalen reist de Vlotburg van stad naar stad.

Graag toont hij aan boord de spiezen, schilden, de van koeienuiers gemaakte drinkbekers, folterwerktuigen en een angstaanjagend schandmasker. Maar liever vertelt hij over de vrijheid van de echte ridder. "Een ridder gaat niet voor de aardse zaken. Een ridder heeft zijn eer. Een ridder is een vrij man die zich ontwikkelt door doorzettingsvermogen, door kracht en door eerlijkheid. Lenny speelt geen ridder. "Ik ben een ridder", beklemtoont hij meerdere malen.
Is het dan niet zijn tragiek dat hij zevenhonderd jaar te laat is geboren? Allerminst, want Lenny heeft een boodschap die anno 2010 wel eens vergeten dreigt te worden. "Een ridder leert dat hij niet afhankelijk is van anderen maar dat hij zijn leven zelf ter hand neemt."
Toch is de uit Suriname afkomstige ridder Lenny Vries een wat merkwaardige ridder. Waar kinderen in de Westeuropese cultuur opgroeien met verhalen over King Arthur, ridder Lancelot, en Wilhelm Tell, groeide hij op in een gezin met dertien kinderen in een land dat niets met ridders en Middeleeuwen heeft. "Mijn vader had in Suriname een installatie-bureau. Als hij ergens niet uitkwam, bijvoorbeeld met aardleidingen, vroeg hij mij om het te maken."

Christel Dattler

Len Vries

Len met Brabants Dagblad fotograaf Patrick Guitjens

©2010 Dick Buskermolen