Vlijmen, diversen (2012)

Zaterdag 22 december 2012. Kerstconcert Marie van de Middelhaai

Zaterdag 15 december 2012. Vocaal ensemble Cordatus gaf een kerstconcert in de Protestantse Kerk. Dirigent Jan Maes, pianobegeleiding Rob Dommisse.

Woensdag 21 november 2012. In de Deken van Baarstraat werd begonnen met de aanplant van de Esdoorns. Deze vervangen de in maart 2011 gerooide Moeraseiken.

De gerooide Moeraseiken op 13 maart 2011.


Vrijdag 2 november 2012. De 12-jarige Laura van Engelen uit Vlijmen, die lid is van AquAmigos, is Nederlands kampioen geworden op de 800 meter vrije slag (junioren 2). Dat zijn wel 32 baantjes!
Laura leverde deze voortreffelijke prestatie op zondag 28 oktober 2012 bij de Open Nederlandse Kampioenschappen korte baan in Amsterdam. Ze werd Nederlands kampioen in de prachtige tijd van 9:49.86, dus nog geen 10 minuten!
Dit was tevens voor Laura een persoonlijk record. Op dit kampioenschap waren in Laura’s leeftijdscategorie 15 deelneemsters. Tot 250 meter ging het nog ongeveer gelijk op tussen Laura van Engelen en Jasmijn Boon, maar uiteindelijk heeft Laura de afstand gewonnen met bijna 15 seconden voorsprong.


Vrijdag 28 september 2012. "Soos de Voorkant" uit Vlijmen, een disco voor mensen met een verstandelijke beperking, viert voorjaar 2013 hen 10-jarig bestaan. Zij hebben een collecte gehouden die ook besteed gaat worden aan dit jubileum. De opbrengst van de collecte bedraagd € 2038,83. Destijds is deze disco opgericht door wijlen Harold Cleutjens die in 2005 is overleden. Fam. Cleutjens en vrijwilligers zetten de disco voort alszijnde zijn wil. Er is veel belangstelling voor deze disco en drukbezocht.
Mensen met een verstandelijke beperking die zin hebben in een disco zijn welkom in buurthuis de Mand in MFA Caleidoscoop, Jan Steenstraat 2 te Vlijmen.

Heb je vragen dan kun je bellen Ell de Gouw 0416-378227

Dinsdag 24 juli 2012. Huifkartocht Cees en Els Geurts-Slots met kleinkinderen en koetsier Dhr. Moonen


Woensdag 11 juli 2012. Huifkartocht fam. Werner-Kuijs


Zaterdag 9 juni 2012. De Jan Tooropstraat doet mee met de Spar wedstrijd om de mooist versierde straat. Hoofdprijs is een barbeque voor de hele buurt.


Vrijdag 13 april 2012. Dag van de Sport

Op de hockey en korfbalvelden vond voor de 2e keer de “Dag van de Sport” plaats. Vorig jaar nog in de Nationale Sportweek, dit jaar een week voor de Nationale Sportweek in verband met de meivakantie.
Met de “Dag van de Sport” wordt in de Nationale Sportweek extra aandacht gegeven aan het bewegingsonderwijs. De sportverenigingen VMHC (hockey), NDZW (korfbal) en v.v. Minerva (volleybal) verzorgen aan de kinderen van groep 3 en 4 van de basisscholen Voetiusschool en ’t Palet sporttrainingen, zodat de kinderen onder schooltijd kunnen kennismaken met deze sporten.


Maandag 9 april 2012. Schoolvoetbaltoernooi


Vrijdag 20 januari 2012. Frans Kapteijns (72) uit Vlijmen bracht onlangs via uitgeverij Boekscout uit Soest zijn tweede dichtbundel uit getiteld: ‘Caleidoscopisch’. In 77 gedichten beschrijft hij het leven van alledag in wisselende beelden.
Caleidoscopisch is op de markt gebracht door uitgeverij Boekscout.nl uit Soest. “Ik heb zeer prettig samengewerkt met deze uitgeverij”, vertelt Frans. “Deskundige medewerkers hebben mij op sympathieke wijze door het hele proces - van manuscript tot boek – geleid. De slogan: ‘Wij maken er een fraai boek van’ is volledig waargemaakt.” Caleidoscopisch bevat 77 kortere en langere gedichten waarin het leven van alledag beschreven wordt in wisselende beelden. Soms mysterieus, filosofisch of serieus, dan weer speels, duidelijk en scherp. Zowel uit het leven op Curaçao, als uit dat in Nederland. “Mijn vrouw (van Curaçao) en ik hebben dertien jaar op Curaçao in het onderwijs gewerkt. Ik was daar schoolleider van een basisschool en na repatriëring startte ik in eenzelfde functie een nieuwbouwbasisschool in ’s-Hertogenbosch (Maaspoort).
Bewust leven in twee totaal verschillende culturen maakt iemand alerter op de kleine dingen in het steeds wisselende leven. Bovendien leer je als onderwijzer observeren. Met open ogen de wijde wereld gadeslaan, die ons het leven van elke dag voorschotelt, telkens anders, vaak verrassend. Sinds mijn pensionering (alweer ruim 10 jaar geleden) ben ik talig zeer actief. De laatste drie jaren heb ik me voornamelijk gericht op het schrijven van gedichten. Caleidoscopisch is mijn tweede boek. Mijn eerste bundel SAMSAM heb ik uitgegeven in eigen beheer (2010) geschreven met (samsam) de Curaçaose dichteres Diana Márquez. Poëzie is voor mij een grote hobby, nog net geen verslaving, ik probeer een sfeer te creëren passend bij het onderwerp van een gedicht."

Hier het gedicht ‘Clothilde’:

een schooljuffrouw, ene Clothilde
wist heel goed wat ze wilde
zo sprak zij, niet van trots ontbloot
wat vind je van mijn nieuwe boot
waarop de kinderen reageerden
wij hadden liever dat je ons
taal en rekenen leerde

Frans heeft geen voorkeur voor bepaalde onderwerpen het kan gaan over tante Dorien, over een hortensia, over kleuren liefde of over het ‘Oudjesgalabal’:

vanaf het balkon gezien
is de blauwspoeling
van de gepermanente dames,
als een schuimende rivier,
met kale mannenhoofden als rotsen

het dansen is statig en stijf
de geest is welgewillig
maar o wee, dat lijf
dat was vroeger anders

een jonge jenever en een advocaatje maken echter na enkele dansen
de gedachten aan vroeger weer lenig
weet je nog …
die uren aan het strand.

kijk hoe mooi die bruine foto’s
geen dag ouder geworden

“In Curaçao brandde hitte heimwee in mijn ziel”, zegt Frans. ‘Wie in de Cariben is geweest’:

wie in de Cariben is geweest
en daar een tijd verbleef
die weet dat nooit de wond geneest
de wond die heimwee heet
en zit hij ’s avonds op de bank
met boek of soms tv
dan kijkt hij in zijn eigen ik
en denkt aan overzee

in zijn ‘nieuwe’ tuin
met conifeer en linde
mist hij de tamarinde

pas heel laat
slaapt hij in
op de maat
van de passaat

Caleidoscopisch is te bestellen bij www.boekscout.nl of bij elke erkende boekhandel in Nederland en België. Ook bij boekhandel Bruna Oliemaat Vlijmen. ISBN: 978 94 6176 713 4 Prijs: € 14,95. Op dit moment heeft Kapteijns alweer een veertigtal gedichten voor zijn derde bundel drukklaar.


©2012 Dick Buskermolen