Vlijmen, diversen 2016, deel 5.

Zondag 11 dec. 2016. Kerstconcert Vocaal Ensemble Cordatus.

Cordatus is opgericht in november 1979 door Cor Boelen. Het was een gemengd dubbelkwartet en de repetities vonden plaats in Abdij Mariënkroon in Nieuwkuijk. Na het overlijden van Cor Boelen in 1996 werd Ruud Jansen uit Drunen de dirigent.
Onder zijn leiding is het dubbel kwartet uitgegroeid tot een mooi ensemble dat met succes vele concerten heeft gegeven in kastelen en kerken, zowel in de omgeving als ver daarbuiten.
Ruud Jansen componeerde meerdere muziekstukken voor het koor, o.a.  een mis, opgedragen aan de paters van Abdij Mariënkroon, en “In harmonia cantemus” waarmee alle concerten worden geopend.
Na het vertrek van Ruud Jansen in 2006 nam Jan Maes het dirigeerstokje over. Onder zijn leiding groeide Cordatus weer in omvang(18 leden). Op 17 mei 2015 heeft Carla Bons deze taak van Jan Maes overgenomen.
De helft van het  dubbelkwartet bestaat nog steeds: Karin Buijs, Truus en Kees van den Aker zijn al   vanaf de oprichting onafgebroken lid van Cordatus en Ton de Bont met een tussentijdse afwezigheid van 10 jaar.
Het koor zingt zowel a cappella als met begeleiding van piano, orgel, of orkest werken van oude en hedendaagse componisten. Ieder jaar wordt er een eigen kerstconcert gegeven en kerstoptredens op uitnodiging. Door het jaar heen verleent het ensemble op uitnodiging medewerking aan concerten, eucharistievieringen en optredens op verschillende locaties.


Donderdag 1 dec. 2016. Haken voor Guinness book of records
Het maken van de Grootste Gehaakte Deken van de Wereld, te presenteren in 2018, als Leeuwarden Culturele Hoofdstad van Europa is. Het staat voor veel meer dan een recordpoging: al die draadjes wol staan symbool voor verbindingen. Het haken staat niet op de voorgrond, het gaat om het verbinden", zegt initiatiefneemster Monique van der Hoek.
Samen met Esmeralda de Vries is Monique de aanjager van de Grootste Gehaakte Deken van de Wereld. Met hun aanstekelijke enthousiasme hopen zij zo veel mogelijk burgers met het haakvirus te besmetten. Ook andere medewerkers en vrijwilligers van Palet doen mee (Palet is een professionele, innovatieve zorgorganisatie in Noordwest Friesland.) De deken is een burgerinitiatief dat alle kernwaarden uit de missie zichtbaar maakt.
Neem de kernwaarde waardevol: iedereen kan een bijdrage leveren aan de deken door een granny square te haken, een vierkantje van tien bij tien centimeter en deze vierkantjes aan elkaar gehaakt aan te leveren in een gehaakte deken van 200 x 140 cm.
“Al die vierkantjes haken we aan elkaar tot warme dekens”, zegt Esmeralda, “en daarvan maken we de grootste deken ter wereld.” Monique: “Daarmee symboliseren we: het maakt niet uit wat je doet, al het kleine is van waarde en groeit uit tot iets groots.”
Door het verbinden van vierkantjes ontstaan veelkleurige dekens. “Er zit geen structuur in, maar juist dat maakt de dekens zo mooi’, vindt Monique. “Het staat symbool voor de diversiteit in de samenleving.” In het Guinness Book of Records staat het record nu op 8.000 dekens. “Wij willen er 10.000 halen”, zegt Esmeralda. “Dat zijn vijf voetbalvelden vol, meer dan 8 miljoen granny squares. Iedereen kan aanhaken, alleen of in een groepje.”
Vrouwen van Nu Vlijmen is ijverig bezig voor dit project.

Sjaan Mommersteeg heeft alvast 1 deken gehaakt, op de foto staat ze samen met Henk.


Vrijdag 25 nov. 2016. Hein de Bonth.


Vrijdag 25 nov. 2016. Aanpak wateroverlast Vlijmen-Noord.
Bestuurder William de Kleijn van waterschap Aa en Maas en wethouder Kees van Bokhoven gaven een rondleiding in Vlijmen-Noord om toe te lichten hoe de wateroverlast hier op een unieke manier wordr opgelost.


Donderdag 13 oktober 2016. Zwembad Die Heygrave


Donderdag 22 september 2016. De derde week van september is al jaren de Vredesweek. De Oecumenische werkgroep organiseerde op deze dag een Vredeswandeling. Ze vertrokken om 13:30 uur vanaf het oorlogsmonument 'De Barmhartige Samaritaan' aan de St. Catharinastraat voor een ronde van ongeveer een uur en eindigden de wandeling bij de kerk, waar ze met elkaar een kopje koffie of thee dronken.


Donderdag 25 aug. 2016. Ans van Beurden, Het Pompoenenhuis in de Achterstraat.

©2016 Dick Buskermolen