Vlijmen, diversen 2014, deel 2.

Zondag 12 oktober 2014. 20-jarig jubileum Jeu de Boulesver. "Les Bouleurs de L'Enfer".

Jeu de boules vereniging Les Bouleurs de l’Enfer uit Vlijmen heeft zondag 12 oktober haar 20-jarige bestaan gevierd met een toernooi en een gezellig etentje.
De vereniging is in 1994 opgericht door Jo van der Hagen, Piet Oprinsen en Bart Kuipers en bestaat momenteel uit 35 leden. 
Er is jarenlang in het Van Greunsvenpark gespeeld, dat vroeger in de volksmond 'De Hel' heette. Vandaar de naam 'l’Enfer'. 
Thans wordt er o.a. op de woensdagavond bij Buurthuis De Korf een balletje gegooid en in de winter in de overdekte bouleshal in Drunen.


Zaterdag 11 oktober 2014. Buurtvereniging ruimt zwerfafval op in kader Plusproject Zwerfafval.


Vrijdag 10 oktober 2014. Johan van Kuijk.


Maandag 6 oktober 2014 vond de sleuteloverdracht plaats aan de zorgondernemers van “ De Herbergier”, Jan en Hester van den Berg. Zij gaan zich vestigen met hun bewoners ( c.q. mensen met geheugenstoornissen/ beginnende dementie en jongeren met een verstandelijke beperking) in het voormalig pand van Mommersteeg graszaden.
Dhr. Hans Mommersteeg schonk een oude schemerlamp die altijd in bezit is geweest van fa. Mommersteeg.
Dhr. Mommersteeg: "Toen ik in 1970 dir pand verliet nam ik een lamp uit het pand mee. Nu geef ik deze lamp aan jullie, zodat deze weer opnieuw kan schijnen en branden. Ik weet zeker dat eenieder die hier gaat wonen en werken, opnieuw de warmte en het geluk binnen dit gebouw gaat voele".

Dhr. H.J.M.H.C. Mommersteeg, directeur Zaadhandel Mommersteeg.


Maandag 1 september 2014. Bibliotheek, Lezer van de Maand: Doré van Halder.
Bibliotheek Heusden startte op maandag 1 september in de vestigingen Vlijmen en Drunen met een nieuw project "Lezer van de maand"
Iedere maand krijgt een lezer de kans om zijn of haar voorkeur op het gebied van bibliotheekmaterialen te delen met de bezoekers en andere leners van Bibliotheek Heusden. Doré van Halder, schrijfster en vertaalster, was hen eerste kandidate. Zij richtte op 1 september in Vlijmen als eerste een kast in met boeken, dvd’s en/of luisterboeken die zij met veel plezier gelezen heeft. Materialen die volgens haar de moeite waard zijn om eens in schijnwerpers te zetten. Deze titels krijgen dan ook in Drunen een aparte plek.

Doré: "Alle boeken van de wereld bij elkaar vormen een berg van aanzienlijke hoogte. Mijn leesgang hierdoorheen is bewust gekozen maar tegelijkertijd min of meer toevallig. Ik lees wat voor mijn neus verschijnt. Intuïtie speelt hierbij een rol, en leeslust, sensatielust en de honger naar kennis. Door hypes laat ik me zelden leiden. Er is toch al te weinig tijd dus dan maar meteen wat voor mij echt belangrijk is. 
Met Engelse schrijvers en boeken heb ik een soort van liefdesrelatie die nooit stuk kan. Virginia Woolf is wel mijn favoriet. Haar boeken zijn nu enigszins verouderd maar ook het leven van schrijvers en de plaatsen waar ze gewoond hebben boeit me. Zij heeft me in ieder geval al geïnspireerd een paar reizen naar Engeland te maken. 
Naast lezen houd ik van schrijven. Hierdoor krijgt lezen er nog een paar dimensies bij: hoe doen andere schrijvers het en wat vind ik daar goed of ontroerend aan? Ik ben altijd benieuwd naar het leesgedrag van anderen. In de bieb kom je daar meer over te weten!"


Vrijdag 29 aug. 2014. De pompoenenoogst is weer begonnen. Ans en Herman van Beurden van Het Pompoenenhuis op hen akkertje.


Donderdag 28 aug. 2014. Vrijwilligers en medew. Alzheimer Café Heusden.


Donderdag 28 aug. 2014. Bibliotheek Heusden en d’Oultremontcollege Drunen treffen elkaar in kunstproject.
In juli 2014 zijn vijf examenleerlingen van het d’Oultremontcollege intensief bezig geweest met kunst in de bieb van Vlijmen.
Onder begeleiding van docente Caroline Coppes en twee kunstenaars van het BIK-collectief (Beroepskunstenaars In de Klas) hebben de leerlingen een hele wand van de jongerenhoek verfraaid. Ze hadden de vrije hand met één beperking: het ontwerp moest iets met boeken, lezen en letters te maken hebben.
Bibliotheek en school hebben op een creatieve manier de handen ineengeslagen en dat heeft geleid tot een explosie van kleur en vorm.
Wethouder Wim van Engeland verrichtte de officiële opening van het Kunstwerk in de bibliotheek van Vlijmen, samen met 4 leerlingen.

Links directeur van de Stichting Openbare Bibliotheek Heusden, Judith Rotmans, daarnaast kunstenaar Hjalmar van den Akker (BIK Collectief), uiterst rechts wethouder Wim van Engeland.

©2014 Dick Buskermolen