De Vijfhoeven, groep 8, 2e pilot DVG

Maandag 22 mei 2017. Basisschool De Vijfhoeven heeft 22 mei 2017 meegewerkt aan een scholenproject om te komen tot een dementievriendelijke gemeente. Doel van het project is om de bewustwording van de ziekte en het omgaan met mensen met dementie te vergroten.
Deze dag keken 30 kinderen van groep 8 met aandacht naar de presentatie en luisterden ze naar de uitleg die dementiedeskundige Marion Arends gaf over de ziekte. Ook wethouder Margo Mulder kwam een kijkje nemen in de klas.
Het werd een interactieve ochtend waarbij de leerlingen vanaf het begin van de presentatie betrokken werden bij het project.
Drie kinderen vertelden kort over de eigen ervaring, een paar leerlingen hadden een grootouder of kennis die de ziekte van Alzheimer had. Mede door die verhalen kregen de leerlingen meer begrip over dementie en natuurlijk waren er ook nog vragen die mondeling gesteld werden of op een briefje werden ingeleverd. Een filmpje waarin te zien was hoe een 8-jarig meisje omgaat met haar vader die Alzheimer heeft maakte veel indruk.
Het is de bedoeling dat zoveel mogelijk basisscholen meedoen en dat het lespakket ieder jaar wordt aangeboden zodat leerlingen van groep 8 op hun weg naar zelfontplooiing en zelfstandigheid als “ambassadeur” van een dementievriendelijke gemeente meehelpen een een mensvriendelijke samenleving.
Deze 2e pilot is georganiseerd door DVG Heusden in samenwerking met Patricia de Folter en Ineke Arens van De Vijfhoeven in Vlijmen.

©2017 Dick Buskermolen