Veerkracht, deel 1.

Zaterdag 24 maart 2018. In het Dorpshuis te Heesbeen presenteerde Heemkundekring Onsenoort een nieuw boekwerk met de titel "Veerkracht", geschreven door Geke van de Merwe.

Het boek gaat over het vroegere Nieuwsblad voor het Land van Heusden en Altena, een abonnementenkrant die van 1881 tot 1997 verscheen en de voorganger was van deze krant. Het boek belicht daarnaast ook de geschiedenis van Uitgeverij Veerman.
Heusden- Journaliste Van de Merwe werkte zelf 23 jaar bij het vroegere Nieuwsblad. Deze krant viel 116 jaar lang bij duizenden abonnees in het Land van Heusden en Altena in de bus. Zij diepte de opmerkelijke geschiedenis uit. Daarnaast interviewde zij de laatste directeureigenaren Van der Pol en dertien oud-werknemers.
De titel 'Veerkracht' slaat op een eigenschap van oprichter Leendert Jan Veerman, zijn opvolgers Jan Roza en Arie van der Pol en hun opvolgers Ton en Piet van der Pol. Stuk voor stuk ondernemers die met veerkracht het bedrijf leidden. Neem bijvoorbeeld oprichter Leendert Jan Veerman. Hij slaagde er in 1881 in om de kleine boekwinkel van zijn opa en vader om te zetten in een gerenommeerde boek- en kantoorboekhandel en deze uit te breiden met een uitgeverij, drukkerij en zetterij. Ook zette Veerman in 1881 het Nieuwsblad voor het Land van Heusden en Altena op de rails.
Zijn opvolgers Roza en Van der Pol wisten dankzij hun veerkracht Veerman én het Nieuwsblad te loodsen door de crisis- en oorlogsjaren. Zij brachten beide tot grote bloei. De laatste directeureigenaren Ton en Piet van der Pol breidden de uitgeverij begin jaren tachtig uit met negen kranten (Rivieren Pers). Ook toen heerste er de sfeer van een familiebedrijf. Met dit boek schept Van de Merwe een duidelijk beeld van Uitgeverij Veerman en het Nieuwsblad.

©2018 Dick Buskermolen