Ton en Dieke van Hulten, Lathyruskwekers.

Dinsdag 1 juli 2014. Lathyrus, Siererwt, Edelwieke, Pois de Senteur of Sweet Peas, allemaal namen voor een mooi ouderwets bloemetje.
Heerlijk geurend ons herinnerend aan opa en oma waar dat plantje langs het hek groeide. Eenmaal op jonge leeftijd de geur opgesnoven vergeet je het nooit meer en is er herkenning als je de Lathyrus weer ruikt.
Zowaar is er een Vereniging in Nederland die al meer als 80 jaar bestaat met meer dan 200 leden die de Lathyrus kweken uit liefhebberij. Eens per jaar, eind juni, is er een hoogtepunt met de tentoonstelling.
De vereniging organiseert dan een prijsvraag, soort wedstrijd, om te kijken wie er dit jaar in geslaagd is om de mooiste Lathyrus te kweken. Er wordt heel kritisch gekeurd door een deskundige jury, om zo te komen tot een beoordeling over elk vaasje dat ingezonden is.
Ton van Hulten uit Drunen is een van de leden van de vereniging. Dinsdag 1 juli kreeg hij voormalig Tuinbaas van Paleis Soesdijk, Henk Rechterschot, op bezoek om bloemen te snijden voor een versiering. Koninklijk bezoek dus !!
Hij is een van de leden die vele prijzen gewonnen heeft in het verleden, maar heeft met Ton van Hulten een waardige collega erbij gekregen op de wedstrijden.
Dit jaar won Ton de Carlee Beker voor de mooiste vaas Lathyrus, type Spencer, met het ras Tracey Ann, zuiver wit, met een van de beste punten ooit.
Ton had wel het gevoel dat er een winnaar tussen zat, maar je weet nooit welke het zal worden, dus hij was erg verrast. Ook won hij nog de prijs voor de beste nieuwe soort, en zijn dochter Dieke won de eerste prijs bij de in pot gekweekte Lathyrus, een goede Brabantse vertegenwoordiging dus!

vlnr.: Ton en Henk

Dieke

2014 Dick Buskermolen