Fietsroute "Beleef Rijk Heusden" en Toerisme Trofee.

Op zaterdag 25 april om 11.00 uur lanceerde wethouder Mark Buijs de nieuwe toeristische huisstijl in het Bezoekerscentrum in Heusden. Daarnaast reikte hij het eerste officiële exemplaar van de in deze huisstijl ontwikkelde toeristische gids uit en presenteerde hij de website. Vanaf zaterdag 11.00 uur kon ook gestart worden met de avontuurlijke fietstocht ‘Beleef Rijk Heusden’. Dit weekend vol activiteiten was tevens de start van het toeristische seizoen in Heusden.
In opdracht van het Platform Recreatie en Toerisme organiseerde de gemeente Heusden en het Heusdens Buro voor Toerisme in het weekend van 25 en 26 april 2009 een fietstocht. Tijdens de fietstocht opende diverse bedrijven in de gemeente hun deuren. Op originele wijze presenteerden zij hun bedrijf, bijvoorbeeld door het proeverij of rondleiding. Bij diverse boerderijen kon het begin van de lente hgevierd worden met Lammetjesdag. Op deze manier kon op avontuurlijke wijze ontdekt worden wat de gemeente Heusden allemaal te bieden heeft.
De volledige route om te fietsen was ± 42 km, maar ook kon gekozen worden voor de noordelijke route van ± 20 km of de zuidelijke route van ± 22 km. Gestart kon worden tussen 11.00u en 17.00u bij alle deelnemend bedrijven. Daar lagen routeboekjes met een uitgebreide beschrijving van de route, de deelnemende bedrijven en hun programma klaar.
Deelnemende bedrijven waren:
Heusdens Buro voor Toerisme: Pelsestraat 17, Heusden Vesting
Museum de Droomspiegel: Putterstraat 74 b, Heusden Vesting
ZLTO Schapenfokkerij Van Sluisveld: Groenstraat 26, Hedikhuizen
Bed & Breakfast de Kamelen Hoeven: De Hoeven 37, Haarsteeg
Bed & Breakfast de Mozaïektuin: Voordijk 57, Vlijmen
ZLTO Zorgboerderij De Locatie: De Gemeint 3, Vlijmen
De Emmamolen: St. Jorisstraat 16, Nieuwkuijk
Galerie Lucart: Nieuwkuijksestraat 61, Nieuwkuijk
Pannenkoekenhuis d’n Berepot: Nieuwkuijksestraat 102, Nieuwkuijk
Galerie Amedé: Nieuwkuijksestraat 116, Nieuwkuijk
Kunstwinkel Op Dreef: Kasteeldreef 33, Drunen
ZLTO Minicamping de Schaapskooi: Duinweg 58, Drunen
Herberg de Drie Linden: Giersbergen 8, Giersbergen
Natuur – en Milieuvereniging gemeente Heusden: Natuurpark aan Kanaalweg, Drunen
Aardbeienkwekerij Van Hulten: Overstortweg 10, Drunen
Theater de Voorste Venne: Afrikalaan 100, Drunen
Grand Café de Arcade: Raadhuisplein 14, Drunen
Hotel Royal/restaurant Bojangles: Raadhuisplein 13, Drunen
Partycentrum de Remise: Grotestraat 267, Drunen
Atelier Roodbont: Kapelstraat 26, Elshout
ZLTO Greenwitch meadows Van Everdingen: Grotestraat 41, Heesbeen
Watersportvereniging Heusden: Jachthaven 1, Heusden Vesting
Tweewieler Service Pelders: Burchtstraat 7, Heusden Vesting

Wie wint de toerisme trofee in 2009?

Dit toeristenseizoen gaat het Heusdens Buro voor Toerisme wederom de Toerisme Trofee uitreiken aan een bedrijf, samenwerkingsverband, idee of initiatief dat vernieuwend en duurzaam is en inspeelt op de beleving van toeristisch-recreatief Heusden. Twee jaar geleden won Grand café De Arcade uit Drunen de titel.

Op 25 april heeft het Heusdens Buro voor Toerisme de genomineerden hiervoor bekend gemaakt. In de expositieruimte van het Bezoekerscentrum kunt u zien welke vijf bedrijven kans maken om de Toerisme Trofee te winnen. U kunt vanaf 25 april tot en met 24 mei uw stem uitbrengen in het bezoekerscentrum of door de naam van uw favoriet te mailen naar info@hbtheusden.nl. Per persoon mag één keer gestemd worden. Uit de stemmers wordt een winnaar getrokken die een leuke prijs ontvangt.

Op 27 mei wordt de Toerisme Trofee aan de winnaar uitgereikt. Het gaat daarbij om een bronzen beeldje van kunstenaar Jacques Merkx, een schilderij geschonken door kunstenaar Clemens Briels en een cheque van € 1.000,- van Rabobank ’s Hertogenbosch en omstreken.

Genomineerden zijn in willekeurige volgorde:

Dinercafé Hemlock’s

In het centrum van Drunen biedt het dinercafé “Hemlock’s” u niet alleen mogelijkheden voor een gezellig avondje uit met een aantrekkelijk diner à la carte of met het maandmenu. Het dinercafé biedt u daarnaast ook vele lente- en zomeractiviteiten. Dat kan zijn op het gebied van sport en spel, maar ook op het gebied van cultuur, dans en beweging, creatief en uiteraard ook culinair. Kortom vast voor elk wat wils. Een aantrekkelijk aanbod om naar eigen inzicht een aangename en interessante dagindeling te maken.

Brouwerij Heusden / Brouwcafé Kareltje

Een brouwerij in Heusden (vesting), kan het meer historisch? Begonnen als een kleine huisbrouwerij aan de Stadshaven, groeide het uit tot heuse brouwerij aan het Burchtplein. Wekelijks wordt er maar liefst 350 liter bier gebrouwen. Maar ook likeurtjes vinden gretig aftrek bij de bezoekers. En die vinden hun weg naar dit gezellige etablissement. Op de bovenverdieping is een museumzaal ingericht. De geïnteresseerde bezoeker kan hier het e.e.a. te weten komen over het bier brouwen in de garnizoens- en vestingstad Heusden in de 17e en 18e eeuw en zoals het tegenwoordig gaat. Uiteraard hoort een proeverij van het gerstenat ook tot de mogelijkheden.

Minicamping De Maaihoeve

Aan de rand van het Nationaal Park de Loonse en Drunense Duinen ligt het gehucht Giersbergen. In en om de “Maaihoeve” van de familie Van Veluw ligt er een prachtige kampeerboerderij. Een volledige renovatie resulteerde in een kampeergelegenheid die voldoet aan de eisen van deze tijd. Het is natuurlijk ook een goede uitvalsbasis voor bezoeken aan het Nationaal Park, steden in de omtrek (Heusden bijvoorbeeld) en de Efteling e.d. Ongestoord genieten van het Brabantse leven, dat kan de toerist op deze monumentale boerderij in Giersbergen.

Bed & Breakfast De Mozaïektuin

Mozaïek, je maakt een afbeelding uit een groot aantal gekleurde steentjes die je op een vloer, muur, pot e.d. metselt/lijmt. Wil je dat jezelf eigen maken, bezoek dan eens bij de Mozaïektuin aan de Voordijk in Vlijmen. Er zijn uitgebreide mogelijkheden om bijvoorbeeld met familie of kennissen onder professionele begeleiding hele mooie mozaïeken te maken. Meer tijd nodig? Geen probleem, overnachten kan ook in het als Bed & Breakfast ingerichte woonhuis. Ook dan adem je de sfeer van mozaïek, want de kamers, douches en dergelijke zijn versierd met prachtige mozaïek kunstwerken. Een hele aantrekkelijke mogelijkheid om de aangename rust van de omgeving te verenigen met de nuttige vrijetijdsbesteding van het maken van een mooi mozaïek.

Waterwinkel en slijterij De Waterdrager

Water, zo alledaags dat je er niet meer bij stilstaat wat er voor een aanbod is aan verschillende soorten ervan. Bij de Waterdrager aan de Engstraat in Heusden hebben ze de smaak van het water goed te pakken. Het is er in smaken, kleuren en in leuke flessen. Kortom water is niet zomaar water en dat proef je.
Meer weten over deze eenvoudige drank: maak een afspraak en ze vertellen u er uitgebreid over. Sinds enige tijd is het assortiment uitgebreid met waters van een sterkere smaak: wijnen en gedistilleerd. Ook daarin heeft de bezoeker een uitgebreid assortiment waaruit een keuze gemaakt kan worden.

Hans van den Eeden en Tom van der Aalst

Mariet Muskens en Wijnand van Delft

Wilco van Delft en Teun Molegraaf

Cees Nijssen en Mark Buijs

Mark Buijs, wethouder

HBT voorzitter Leo van der Pluijm

De 5 genomineerden vlnr.: Waterwinkel en slijterij De Waterdrager in Heusden, Bed & Breakfast De Mozaïektuin te Vlijmen, Brouwerij Heusden/Brouwcafé Kareltje in Heusden, Dinercafé Hemlock’s in Drunen en Minicamping De Maaihoeve in Giersbergen.