Vrijdag 6 december 2013. Gemeentelijke Erepenning voor René van Boxtel.
Burgemeester Jan Hamming reikte op vrijdag 6 december de erepenning van de gemeente Heusden, de 8e op rij, uit aan René van Boxtel. René kreeg de erepenning vanwege zijn zeer grote bijdrage aan de cultuurhistorische beleving van de vesting Heusden en daarmee het toerisme in het stadje. René van Boxtel is sinds jaar en dag stadrestaurateur in de vesting Heusden. Hij zorgt er mede voor dat de vesting nog steeds de uitstraling heeft van een 17e-eeuwse vestingstad. Zo maakt René van Boxtel in het straatbeeld passende uithangborden en gevelstenen voor winkels en particuliere panden en schildert hij de namen van bewoners op huisdeuren. Ook heeft hij maquettes van de vesting en het voormalige stadhuis gemaakt, die regelmatig worden gebruikt voor educatieve doeleinden en bij stadswandelingen. Verder brengt hij stoeppalen terug in het stadsbeeld en is behulpzaam bij uiteenlopende restauratiewerkzaamheden aan vele panden in de vesting.
Deze en andere werkzaamheden verricht René van Boxtel met de grootst denkbare toewijding. Door het bestuderen van historische publicaties en bronnen uit het archief heeft hij zich bovendien ontwikkeld tot een groot kenner van de stadsgeschiedenis van Heusden. Daardoor is hij voor velen in de vesting een vraagbaak.
Niet alleen de gemeente, de ondernemers en de bewoners profiteren van de jarenlange inzet van de René van Boxtel, maar ook de vele bezoekers van Heusden. Volgens het college is hier dan ook sprake van uitzonderlijke en zeer bijzondere verdiensten die de gemeenschap van Heusden ten goede komen.

©2013 Dick Buskermolen