Woensdag 2 oktober 2019. Piet van de Ven (86) uit Waalwijk maakt toverportefeuille's van karton.

Dit is een heel oud artikel, in de oorlogsjaren was er geen leder om de portefeuille te maken, dus werd deze in karton gemaakt, en de bakker, groenteboer en melkboer stopten het papiergeld in deze map.
Vanaf 1948 heeft Piet als lederwarenfabrikant de portefeuille in productie genomen in diverse ledersoorten.
Als blikvanger op de jaarbeurshad Piet eens een portefeuille gemaakt met tekst van 1 meter groot, voor in de vitrine, en winkeliers, warenhuizen, relatiegeschenk firma's etc. kwamen er op af met bestellingen van 12 tot 1800 stuks.
Jarenlang was dit een steunpunt in de collectie.
De portefeuille werd helemaal machinaal gemaakt, behalve het plakken van de lintjes, dat was thuiswerk voor het personeel.
In 1998 ging Piet met "pensioen" maar de portefeuille, nu weer in karton, bleef in de vraag, enhij is hem nu als hobby weer gaan maken.
Het mapje wordt gebuikt als "verpakking" voor een kadootje, en om een "uitnodiging" op te zetten voor een feestje, in plaats van een bloemetje, of als dank voor iets.
Een leuk kadootje voor een klein prijsje. Onder Piet zijn leiding kunnen groepen van 1 tot 15 personen, op locatie, deze portefeuille maken. Piet rekent 3 euro per persoon.
Info pcvdven@home.nl

aftekenen, tape plakken, lintjes

montage in mal

mapje klaar, afwerken met tekening-foto

2019 Dick Buskermolen