Open Boerderijdag zaterdag 14 juli 2012 fam. Jan de Kort, De Moer

Open dag op de boerderij van Jan de Kort, in samenwerking met Campina. Bedrijf bestaat momenteel uit 110 melkkoeien en 80 stuks jongvee. Jans opa was al veehouder op de huidige locatie. In 1954 zijn de ouders van Jan op deze boerderij gekomen. In 1965 brandde de boerderij, waarvan de gebouwen toen nog uit rieten muren met leem en rieten daken bestonden, in enkele uren geheel af. De ouders van Jan lieten vervolgens een nieuw huis en een nieuwe rundveestal bouwen. In 1986 zijn de werkzaamheden voltooid. Vier jaar later nam Jan het bedrijf over. Sinds 2009 vormt Jan een vof met zoon Roel, de beoogde bedrijfsopvolger.

Jan: "Maatschappelijke betrokkenheid en duurzaamheid zijn de rode draad in mijn werk. Van de klaver in mijn grasland tot aan de ventilatie in de stal; over alles is zorgvuldig nagedacht. Toch zijn het uiteindelijk de koeien die het 'm doen. Als je goed voor ze zorgt, werken ze extra hard voor je. Koeien spreken de taal van de boer. En juist drom vind ik het zulke mooie dieren."
"Wij boeren zijn hoeders van vee, beheerders van de grond. We moeten hierin onze verantwoordelijkheid nemen. Ik heb dan ook sterke ideen over het boeren. Samen met anderen werk ik heel bewust stapje voor stapje ergens naartoe. Zo is het gegaan met de teelt van het klaver, gras en mas, maar ook met de bouw van onze nieuwe stal en ons eigen fokprogramma. Maatschappelijke betrokkenheid en duurzaamheid zijn de rode draad in mijn werk. Voor de voervoorziening van onze koeien heb ik een geheel eigen systeem ontwikkeld waarin klaver een grote rol speelt. Klaver is voedzaam en gezond voor de grond. Het gras dat ik ertussen zaai, zuigt zich vol met voedingsstoffen. De mas die ik als volgewas teel, groeit altijd goed omdat deze op een voedingsrijke grond staat. Zo ontstaat een manier van produceren die heel verantwoord is. De gewassen kunnen tegen een stootje en ontwikkelen zich wilderig, ook als de weersomstandigheden een keer wat minder zijn."
"Trots ben ik op mijn nieuwe stal, die zit vol handigheden zoals computergestuurde gordijnen die open- en dichtgaan op basis van het klimaat in de stal. Op die manier ontstaat er een natuurlijke manier van ventilatie; de lucht 'streelt' als het ware over de bedden van de koeien waardoor ze er altijd comfortabel bij liggen. We hebben een warmte-terugwinsysteem en ik heb de stal bewust van oost naar west geplaatst. Dat is gunstig voor als we straks eventueel zonnepanelen gaan installeren. Verder fok ik het liefst koeien van eigen stier zodat ik koeien krijg die goed aansluiten bij onze grondsoort, onze manier van voeren en onze verzorging. Ook dat is duurzaam. Het zijn stuk voor stuk slimme oplossingen. Toch zijn het uiteindelijk de koeien die mijn bedrijf 'maken'. Als je ze weet te motiveren en goed voor ze zorgt, gaan koeien extra hard voor je werken en geven ze meer melk. Dat is de manier waarop ze zich uiten. Koeien werken met je mee, spreken de taal van de boer. En juist drom vind ik het zulke mooie dieren."

2012 Dick Buskermolen