Opening Ommetje Hedikhuizen

Donderdag 5 juli 2012. In 2010 kwam het ommetje Herpt-Oudheusden tot stand. Hermien van Toorenburg was daarvan de initiatiefneemster. Nu was zij weer nauw betrokken bij de realisatie van het Ommetje Hedikhuizen. Men kan de routebeschrijving vinden en downloaden op de site van de ANV (Agrarische Natuur Vereniging)(www.anvoostelijkelangstraat.nl/ommetjes). Deze wandeling gaat deels over boerengrond, dankzij de openstelling van enkele percelen door de families Luijben en van Alphen.
Wat ik in het eerste ommetje zo miste, was het struinen. Lekker langs de sloot door het weiland sjouwen.' zegt Hermien, ‘En daarom was ik in mijn hoofd al bezig een nieuw ommetje te bedenken, waarin dat wel zou kunnen.' Ze ging een praatje maken met Peter Groenestein, voorzitter ANV, die haar vertelde dat het ANV ook iets wilde gaan doen in het kader van natuur- en landschapsbeheer en dacht steun te gaan vragen bij de Natuur- en Milieuvereniging in Heusden. Toen die vraag bij de vereniging kwam legde voorzitter Harry Nijënstein, een verzoek neer bij Hermien om namens de club mee te gaan werken aan de  ontwikkeling van een nieuw ommetje. Het cirkeltje was rond en Hermien kon samen met de ANV aan de slag. Toen ze eenmaal duidelijk had gemaakt dat het voor ‘gewone mensen' een heerlijk gevoel is om door het land te lopen, vond Hermien in de boeren Raas Luijben en Joost van Alphen enthousiaste medestanders. Het Stimuleringskader Groen Blauw (Stika) bleek bereid om een financiële ondersteuning te verlenen, zo was er een goede basis gelegd.
Ommetje Hedikhuizen gaat door ‘Hekese' en het oude stroomgebied van de Maas. Vruchtbaar land, dat door boeren wordt geëxploiteerd, voornamelijk als hooiland en andere voedselteelt voor het eigen vee. Wie langs de sloten en het Oude Maasje struint door de kleihoudende grond ervaart de ruimte, geuren en kleuren van dit boerenland. Het Ommetje past dan ook naadloos in de nieuwste ontwikkeling op het gebied van natuurbeheer. Vanaf (de parkeerplaats van) café de Ploeg aan de rotonde in Herpt, duikt de wandelaar meteen het agrarische gebied in en maakt een avontuurlijke en rustgevende tocht van 9,5 km. Hoge wandelschoenen zijn aan te raden en voor kinderwagentjes of rollators is het terrein volstrekt onbegaanbaar. De hond mag niet mee, want hij zou een parasiet bij zich kunnen dragen waar het vee ziek van kan worden.

Met 1 druk op knop stelde wethouder Margo Mulder de homepage in werking.

vlnr.: Mike Klerks (ANV), ?, Hermien van Toorenburg (Natuur- en Milieu), wethouder Margo Mulder, Joost van Alphen, Raas Luijben, Peter Groenestein (voorzitter ANV), Saskia Duives-Cahuzak en Ed van Helvoort.

Bovenstaand De Maashoevenweg in Haarsteeg met ingezaaide strook bermplanten

©2012 Dick Buskermolen