Oktoberfeest in Den Braai.

Zondag 11 oktober 2009. In Café Den Braai werd voor het eerst het Oktoberfeest gehouden. De zaak was tot een heuse Biergarten omgetoverd. Ook het bierpullen schuiven stond op het programma. Het Oktoberfeest startte op zaterdag om 20.00 uur, op zondag om 17.00 uur. Carnavalsvereniging Knotwilgendam was mede-organisator.
Het Oktoberfeest is een jaarlijks volksfeest in München (Beieren). Het begint op een zaterdag halverwege september en eindigt op de eerste zondag in oktober. Het geldt als het grootste bierfestival ter wereld, dat jaarlijks door meer dan zes miljoen mensen bezocht wordt. Het duurt meestal 14 dagen.
Het eerste Oktoberfeest werd gehouden in 1810 ter ere van de bruiloft van prinses Theresia van Saksen-Hildburghausen en kroonprins Lodewijk van Beieren.
Het Oktoberfest wordt op de 'Theresienwiese', een speciaal daarvoor bestaand terrein, gehouden. Het staat ook bekend als 'Wiesn'en bevindt zich niet ver van het centrum van München. Aan de rand van de 'Wiesn' staat Frau Bavaria, een groot bronzen beeld van de godin van Beieren. Traditie speelt een belangrijke rol deze dagen. De Oberbürgermeister slaat onder veel belangstelling het eerste vat bier aan waarna het feest begint.
Veel mensen dragen traditionele klederdracht (waaronder de bekende 'Lederhose' voor jongens en 'Dirndl' voor meisjes). Muziek komt enkel van live spelende blaaskapellen.
Het feest bestaat uit een kermis en veertien grote tenten. Dit zijn hele grote en mooi aangeklede tenten, waarvan de grootste plaats biedt aan zo’n 10.000 personen. Om de tent heen bevindt zich een zogenaamde 'Biergarten'. Er zijn zes verschillende biermerken die geschonken worden. Het is wettelijk vastgelegd dat enkel bier gebrouwen in München mag worden geschonken. Traditiegetrouw wordt bier enkel per liter geserveerd in een zogenaamde Maß (een grote bierpul van een liter). Twee van de veertien tenten zijn wijntenten waar voornamelijk wijn geschonken wordt. In alle tenten wordt ook frisdrank of alcoholvrij bier geschonken.

©2009 Dick Buskermolen