Nieuwkuijk in vroeger jaren, deel 5

Vrijdag 25 nov. 2016. Dhr. de Bonth uit Vlijmen heeft bij een nalatenschap opruimen een foto gevonden van een Canadese soldaat die de vernielde kerk in Nieuwkuijk aan het schilderen was in februari 1945. Na enig speurwerk kwam hij er achter dat de soldaat Bruno Jacob Bobak uit Canada was. Het schilderij hangt in een museum.


Nieuwkuijksestraat rond 1938, gezien in oostelijke richting. Tweede gebouw rechts is café Van de Geld, derde is café Slegers.

Nieuwkuijksestraat rond 1940, gezien in westelijke richting. Links begint de foto met boerderij van Th. van Bladel, Huize Maria, het Gemeentehuis, het schoolhuis, slagerij Merkx, café Slegers en café Van de Geld. De 2 personen zijn Betje en Thinus van Bladel.

Nieuwkuijksestraat rond 1900 gezien in oostelijke richting. Tweede huis rechts café de Bonth, naderhand café Van Baardwijk. Het eerste pand links is woonhuis/bakkerij/winkel en café van Kees Blankers.

Onsenoortsestraat in 1949, gezien in westelijke richting. Eerste pand links is de kruidenierswinkel van F. van Buul, naderhand woninginrichting Dekkers.

De Nieuwkuijkse watertoren, 3 augustus 1935. Het in gebruik stellen van het waterleidingnet Vlijmen-Drunen en de inbedrijfstelling van de nieuwe watertoren gebeurde op 14 oktober 1935. Gesloopt in 1976.

Nieuwkuijksestraat, gezien in oostelijke richting. Tweede huis rechts is bakkerij van A. van de Geld, daarnaast café Slegers en het woonhuis van A. van Halder. Op de plaats van café slegers en in het woonhuis van Van Halder is naderhand uitgaanscentrum "De Ster" gevestigd.

Pastorie van Nieuwkuijk rond 1942, met links het Zusterklooster. De pastorie werd in de nacht van 4 op 5 november 1944 verwoest. Het Zusterklooster is in 1969 gesloopt. Op die plaats is in 1970 basisschool "'t Kompas" gebouwd.

Nieuwkuijksestraat met het huis van Carolien van Dommelen, het postkantoor en het huis van de fam. van de Broek. Links voor de deur mej. A. van de Oord en E. van Dommelen.

Tramhalte bij het woonhuis van Toon Merkx. Het linkergedeelte was café, het rechter slagerswinkel. Het café was het clubhuis van de harmonie en het schuttersgilde.

Provinciale weg Nieuwkuijk-Drunen, in 1953/54 aangelegd door Aann. mij. De koning uit Vught.

Begin 1900. Links de tramhalte bij café-slagerij A.Merkx. Op de voorgrond Toon Merkx met zijn beide dochters.

Kasteel Onsenoort naar een schilderij uit het midden van de 18e eeuw.

Zuidzijde van het kasteel Onsenoort in de 19e eeuw. Links vooraan het prieeltje.

Achttiende eeuwse inrijlaan van het kasteel Onsenoort.

Foto uit 1925 van Harmonie De Eendragt van Onsenoort en Nieuwkuijk.

Raadhuis gebouwd in 1895.
Na openbare inschrijving van 22 december 1894 gegund aan de laagste inschrijver Michiel Drijvers uit Helvoirt, voor f 3.286,=

Gevelsteen van het voormalige raadhuis

Nieuwkuijk rond 1960