Foto's Nieuwkuijk, in vroeger jaren

Omstreeks 1880 woonden op ‘het Haaieind’ links de gezinnen van F.Verhoeven, M. van Bladel, J. de Gouw, A.Doremans, H.Blankers.
Rechts A. van Son, Paul van Drunen, Piet van Drunen, Kinderen Berkelmans.
Nadien hebben ter linkerzijde de volgende families gehuisd:
W. van Wijk, H.Doremans, L.Blankers.
Rechts woonde eens G. van Son, met daarnaast N.Verreijt - vd Wiel, L.Koolen en F. de Bonth.
Familie Verreijt bewoond al sinds 1900 2e woning rechts, nu reeds 3e generatie.

Situatie anno 2006

Achter de muur links op deze zeer oude foto is eens het kerkhof geweest. In het eerste huis woonde de Gouw. Het tweede pand was ooit het cafe van Willem Loeff. In ditzelfde huis heeft Tinuske van Eethen even een winkeltje gehad. Dan de oude gotische kruiskerk die in 1944 vernield werd door oorlogshandelingen. Daarnaast nog net zichtbaar het pand van Gijs de Goeij.

Zelfde plek op 1 september 2006

Op deze foto rond 1920 vlnr: de woning van Nort de Goeij, het tehuis voor oude vrouwen, het klooster en tenslotte het tehuis voor oude mannen. Ook hier leefden oude mannen en vrouwen, al dan niet met elkaar getrouwd, gescheiden. Hieronder 2 foto's van dezelfde plek

Op deze foto uit 1916 rechts het gebouwtje dat fungeerde als koetshuis van de fa. Mol-Pauwels, een groothandel in levensmiddelen. Deze firma zou later, samen met een aantal collega’s de Spar oprichten.
Links van dit pandje het kantoor van de firma dat als zodanig jaren heeft gefunctioneerd.
Vooraan ter linkerzijde de woning van Jan Willigers. Op 7 januari 1982 brandde deze af, toen er Restaurant ‘Het Oude Koetshuis’ was gevestigd.
Daar waar op de foto het rietgedekte pand staat is nu de Deken van Baarstraat.

Situatie zelfde punt eind september 2006

De fraaie poort met de twee trotse leeuwen die toegang gaf tot de ‘Laan van Onsenoort’, welke op haar beurt de weg wees naar Abdij Marienkroon.
De ene leeuw heeft een wapen, dat ook nog een keer groot is gefotografeerd, dat duidelijk van Half Wassenaer is, het andere is niet echt duidelijk maar dat is zeer waarschijnlijk van de la Court.  Zij hebben de portierswoning ook gebouwd rond 1895.
Deze leeuwen staan nu bij de ingang van Abdij Marienkroon.
De heerlijkheid Nieuwkuijk en Onsenoort kwam na het huwelijk in 1833 van Leopoldus de la Court en Julia Half Wassenaer in het bezit van de familie. Julia kreeg de bezitting in 1853 na de dood van haar broer Franciscus.
Het huis rechts met de trapgevel was de portierswoning van het toenmalige kasteel en nadien het onderkomen van kleermaker Thomas Kastelijns, die zijn klandizie onder meer vond bij de paters en broeders van het klooster. Thomas was een bekend toneelspeler en comediant.
De poort en de woning hebben plaats moeten maken voor de aanleg van de Maasroute en een viaduct.

Dit was de plek van de poort

Dit zijn de 2 leeuwen die momenteel bij Marienkroon staan

Na Bart van den Broek, die er behalve een boerderij ook nog een cafe en kruidenierswinkeltje had, was er Toon Merkx met een cafe en slagerij. Daarna heeft Leen van Beurden, verkoopman en kastelein, er gewoond. Jo van Loon had er later een schoenmakerij en na enige tijd waren er ‘De Torenbar’ en een shoarmazaak in gevestigd, tot het in de nacht van 22 op 23 maart 1994 afbrandde.

Deze 4 woningen zijn ervoor in de plaats gekomen

Op deze foto uit 1930 zien we vlnr: ‘Huize Maria’ van Noud, Marie en Henriette Mostermans, het Raadhuis en het Schoolhuis. (Nieuwkuijk was nog een zelfstandig gemeente en kwam op 1 mei 1935 bij Vlijmen).
Drie fraaie panden, waarvan de laatste twee in 1970 moesten wijken voor nieuwbouw, terwijl ‘Huize Maria’, na een brand, in een andere vorm uit de as herrees. De man met de fiets is Piet Groffen, die dagelijks de post voor Haarsteeg in Nieuwkuijk kwam ophalen.

Dezelfde locatie, rond 1930
vrnl.: schoolhuis, gemeentehuis, Huize Maria, de boerderij van Th. van Bladel en de boerderij van J. van Hulten.
Het schoolhuis en gemeentehuis zijn in 1970 gesloopt.

Zelfde plek op 16 mei 2007

Het kasteel van De La Court omstreeks 1900. De figuren op deze foto zijn Willem van Ingen en M.Heijmans, nachtwaker. In de tweede helft van de dertiende eeuw wordt reeds gewag gemaakt van het kasteel Onsenoort.
Veel adellijke lieden hebben er gewoond. De laatste was de edelman De La Court. In 1903 heeft deze het kasteel te koop aangeboden en adverteerde het als geschikt zijnde voor een klooster of kostschool. Omdat in Frankrijk een wet van toepassing was geworden die beperking van kloosterorden moest nastreven, kochten de Franse Paters Cisterciensers het kasteel met de landerijen. De naam Marienkroon werd ontleend aan een klooster dat voordien in Heusden stond en dezelfde naam droeg. Al gauw bleek de ruimte te klein. De toren werd daarom verhoogd en nieuwe gebouwen plus een kapel werden gerealiseerd.
Er kwam een muur om de tuin, zodat een afgesloten geheel werd gevormd. De hoge kosten van onderhoud van het kasteel waren reden tot afbraak en een nieuw gebouw te plaatsen op de fundamenten van het kasteel. De toren, die behouden bleef, mogen we beschouwen als een cultureel centrum. Zo vindt de Heemkundevereniging Onsenoort en de Stichting Honsoirde er een thuis.
Tijdens de bevrijding in de herfst van 1944 hebben talloze slachtoffers van het oorlogsgeweld onderdak gevonden bij ‘de Paters’.

Het rechtse gebouw staat op de plaats van het oude kasteel.

In dit straatbeeld vlnr: het woonhuis van Antoon van Halder, die getrouwd was met Stien van den Besselaar. Vervolgens, maar onduidelijk te zien, cafe/slagerij Slegers, cafe/bakkerij van de Geld, Kaatje Pelders, Toontje van Loon, De Spin, Dorus van Eethen, straat naar de molen, Giel Mostermans.

Aanzicht september 2006

Van de Geld had hier eerst een bakkerij en een klein winkeltje waar vrijwel uitsluitend brood werd verkocht. Op deze foto de kleine aanbouw rechts.
In 1934 is het cafe erbij gekomen, en werd in de volksmond al gauw ‘Bij Moeke’s’ genoemd. De dame op de voorgrond is dochter Dina met haar spaniel Gamain. De tram had hier een vaste halteplaats. Bovendien werden bij Van de Geld de vrachtbrieven afgeleverd als de tram een vracht of wagon te lossen had in Nieuwkuijk, Veelal betrof het dan goederen voor Mol Pauwels, een groothandel in levensmiddelen. Van de Geld bezorgde deze ‘connossementen’ zoals deze genoemd werden, bij de geadresseerde, die daardoor de goederen in ontvangst kon nemen. Bij Mol Pauwels was een losplaats, waar in zo’n geval een wagon ‘op een wissel werd gezet’.
In 1930 is het winkeltje afgebroken en kwam er de harmoniezaal voor in de plaats. In 1944 is het hele pand door oorlogshandelingen verwoest.

Dit pand is er toendertijd voor in de plaats gekomen

idem Van de Geld