Vlijmen, 3 mei 2020

De gierzwaluw is er weer

Deze week een heerlijke fietstocht gehad langs het Drongelens Kanaal naar Den Bosch. Op een drietal plaatsen hoorden we dat de koekoek er weer is, was druk bezig om aan iedereen te laten horen ‘ik ben er weer’. Als gierzwaluw-liefhebber zocht ik de laatste dagen de hemel af of ze al terug waren. Op Koningsdag fietsten we langs de Voorste Venne en we zagen dat de eerste gierzwaluw ook hier weer was. Rustig rondjes vliegend kwam hij omlaag en bezocht zijn nestkast onder de goten van de Voorste Venne alsof hij nooit was weg geweest. Een paar dagen later was het vrouwtje er ook weer.

Bij gierzwaluwen is altijd de vraag of ze hun lange en inspannende reis van ruim 7.000 km over bergketens, woestijnen, oerwouden en zeeën hebben overleefd. Gedurende de negen maanden van het onafgebroken vliegen in de overwinteringsgebieden boven Afrika, waar hij ook nog even rondtrekt van oost naar west, keert hij in het voorjaar terug richting Europa.

Vorig jaar waren we in april in midden Spanje waar duizenden gierzwaluwen aan het opvetten waren om daarna door te vliegen naar het noorden. In de heuvels rond Miraflores stonden de voorjaars bloemen prachtig in bloei en miljoenen insecten vlogen er rond. Voor de gierzwaluw was dit een geweldige, maar ook noodzakelijke tussenstop op zijn lange reis naar het noorden.

Als de twee gierzwaluwen elkaar hebben herkend in de nestplaats, beginnen ze elkaar het hof te maken. Langdurend poetsen ze elkaar veren van kop, keel en borst. Na de begroetingsceremonie verblijft het koppel, dicht tegen elkaar gekropen, dagenlang slapend in hun nestplaats. Daarna, bij zonnig weer in mei, versieren de vogels met hun baltsvluchten de lucht boven Drunen. De broedparen zoeken elkaar op in de lucht, duiken om elkaar heen en voeren evenwijdig aan elkaar vliegend de meest ingewikkelde patronen uit met een duizelingwekkende snelheid.

Na het broedseizoen verlaten ze Drunen begin augustus, mannetje en vrouwtje afzonderlijk, op weg naar Afrika. Hun ontmoeting in Drunen in 2021 hebben beide al in de agenda staan.

De gierzwaluw is een vogel van de bebouwde omgeving. Op steeds meer plaatsen ontbreekt nestgelegenheid. Ziet u gierzwaluwen bij u in de buurt, maar is er geen nestgelegenheid? Meld het via info@natuurenmilieuheusden.nl Dan gaan we samen op zoek naar een oplossing voor dit probleem.