Nationale Dodenherdenking in gemeente Heusden 2020

In het jaar dat 75 jaar vrijheid centraal staat, zal de Nationale Dodenherdenking in de gemeente Heusden noodgedwongen een meer individueel karakter hebben. In overleg met de comités uit onze gemeente die jaarlijks betrokken zijn bij de organisatie van de Dodenherdenkingen is door de burgemeester een lijn bepaald waarmee wordt voorzien in de behoefte van onze inwoners om deze dag een passend eerbetoon te geven.
Heusden kiest voor een individuele invulling, passend bij deze crisistijd, waarbij een piekmoment en/of toeloop van publiek bij de herdenkingsplekken wordt voorkomen.

Hoe gaan we dat doen?
In de loop van de middag van 4 mei zal onze burgemeester namens de inwoners een krans leggen bij de vier herdenkingsmonumenten in onze gemeente. Dit gebeurt sober en zonder protocol. Om elke vorm van toeloop te vermijden zijn overige collegeleden, vertegenwoordigers van de comités, Defensie, Brandweer, de gildes en muziekgezelschappen hierbij niet aanwezig. Gedurende de rest van de dag kunnen onze inwoners en organisaties hun (persoonlijk) moment van eerbetoon bepalen bij één van onze monumenten. Het verzoek is daarbij de geldende maatregelen zoals we die op dit moment kennen in acht te nemen. Concreet betekent dit:

U kunt gedurende de middag en avond tot zonsondergang een persoonlijk eerbetoon brengen, op de bekende vier herdenkingsplaatsen.

Neem altijd de 1,5 meter afstand in acht.

Zorg dat er niet meer dan drie mensen tegelijk bij het eerbetoon staan en geef elkaar de tijd en ruimte.

De locaties van onze vier oorlogsmonumenten zijn:

Drunen, Raadhuisplein, plaquette gemeentehuis.

Vlijmen, monument aan de Sint Catharinastraat.

Heusden, algemeen herdenkingsteken op het Zuider Bolwerk.

Elshout, plaquette kerk, Kerkstraat.

Bij de genoemde monumenten wordt van 12.00 uur halfstok gevlagd. Om 20.00 uur zal ons land gericht zijn op de Nationale Herdenking en de kranslegging en toespraak van Z.M. de Koning. De comités in onze gemeente organiseren daarom rond dit tijdstip géén lokale activiteiten.

De gemeente Heusden zal via de Facebookpagina @gemHeusden en via de webpagina www.heusden.nl/dodenherdenking om 17.00 uur een herdenkingstoespraak van onze burgemeester en de voordracht van een gedicht door onze jeugdburgemeesters uitzenden. In het programma zullen ook enkele sfeerbeelden van de kransleggingen van eerder die middag te zien zijn.

Oproep

Uw individuele eerbetoon kunt u kracht bijzetten door thuis ook vanaf 12.00 uur halfstok te vlaggen. Van harte hopen de comités en het college dat u hieraan meedoet.

We roepen alle inwoners op géén spontane publiekelijke activiteiten als eerbetoon te ondernemen gedurende de dag, en ook niet rond 20.00 uur bij één van de monumenten. Hoe goedbedoeld ook, leidt dat tot toeloop van publiek, dat we in deze tijd met elkaar moeten voorkomen.