Uitreiking prijzen prijsvraag leskist

Woensdag 21 oktober 2009. Burgemeester Henk Willems reikte de prijzen uit aan een drietal basisschoolkinderen die hebben meegedaan aan de prijsvraag ter gelegenheid van de presentatie van de leskist voor het educatief erfgoedproject over de historie van vestingstad Heusden. De opdracht was: "Wie ontwerpt een nieuw kasteel voor Heusden". Jury bestond uit o.a. Burgemeester Henk Willems en stadsrestaurateur René van Boxtel. De prijsuitreiking vond plaats in het werkcafé van het gemeentehuis te Vlijmen.
1e prijs was voor Annabel Akse, 2e voor Ayoub Bakkali en de 3e prijs voor Jennifer van Litsenberg. Zij kregen allen een boekenbon.

3e prijs voor Jennifer Litsenberg

2e prijs voor Ayoub Bakkali

1e prijs voor Annabel Akse

Annabel mag de taart aansnijden met daarop afgebeeld haar tekening

Burgemeester Henk Willems met vlnr.: Annabel, Ayoub en Jennifer


Gemeente bracht samen met de Rabobank leskist uit over historie vestingstad Heusden

Donderdag 9 juli 2009. Burgemeester Henk Willems en de heer Remco Tump van Rabobank 's-Hertogenbosch en Omstreken presenteerden een leskist over de historie van de vestingstad Heusden bij Basisschool de Vijfhoeven, Kuyperlaan 2 in Vlijmen. De leskist is gericht op groep 6 en 7 van de basisschool en past binnen de lessen Mens en Maatschappij. Het project is mogelijk gemaakt door een donatie van Rabobank 's-Hertogenbosch en Omstreken.
De gemeente wilde graag een leskist uitbrengen om kinderen bewust te maken van het cultureel erfgoed in de gemeente. Rabobank 's- Hertogenbosch en Omstreken stort jaarlijks een deel van haar winst in het Coöperatiefonds. Vanuit dat fonds steunt zij initiatieven die gericht zijn op versterking van het maatschappelijke, economische, sociale of culturele leven in het werkgebied. Het initiatief van het lespakket past binnen de doelstellingen van het fonds. Een afvaardiging van de leden van de Rabobank besloot daarom om EUR 15.000 beschikbaar te stellen om dit initiatief te kunnen realiseren.
Van kasteel tot vestingstad:
Inmiddels staan er vier exemplaren van de leskist klaar, getiteld 'Heusden: van kasteel tot vestingstad'. De scholen in de gemeente zijn betrokken geweest bij de totstandkoming van het materiaal, evenals het Streekarchief Land van Heusden en Altena, de Heemkundekring Onsenoort, de Heemtuin de Meulenwerf, de bibliotheek en het Gouverneurshuis.
Aan de hand van het verhaal van Giel en Anna ontdekken de leerlingen hoe het verleden de stad heeft gevormd. Daarnaast leren ze omgaan met historische materialen, krijgen ze een kijkje in de 'keuken' van het archief door historische bronnen te raadplegen en maken ze kennis met de geschiedenis van hun eigen omgeving. Iedere kist bevat, naast werkbladen voor de kinderen en een docentenhandleiding, memoriekaarten, spelletjes, een geldbuideltje, een officiële oorkonde, een uithangbord, een boek en beeldmateriaal.
Met ingang van het nieuwe schooljaar kunnen de basisscholen de leskisten gaan gebruiken. De kisten worden beheerd door het Streekarchief Land van Heusden en Altena.

Burgemeester Henk Willems en Dhr. Remco Tump

Links kunstenaar/restaurateur René van Boxtel

©2009 Dick Buskermolen