KVO, 75-jarig jubileum, deel 1.

Zaterdag 27 november 2010. De KVO vierde hen 75-jarig bestaan. De dag begon met een mis, daarna een samenzijn in het Patronaat waarbij 19 jubilarissen werden gehuldigd met aansluitend een receptie. Het huidig bestuur bestaat uit de dames Ank Hooghiemstra (voorzitter), Dora Dusomos (vice-voorzitter), Karen van Bokhoven (secretaresse), Lisette Verstraeten en Marga van Boxtel.
De KVO Nieuwkuijk is in 1935 opgericht door Pietje Mosterman-Peijnenborg, Dien van Beurden-van Mierlo en Anna Verdonk. In het begin, de naam was toen nog Boerinnenbond, was het doel vrouwen, merendeels boerenmensen, weerbaarder te maken d.m.v. cusussen.
Zij hadden naast hen werk niet veel tijd over voor sociale contacten. Zo werden er bijv. slachtcursussen gegeven, koken en handwerken, maar ook werd er elk jaar een tuinwedstrijd gehouden. Elk jaar was er in het Patronaat ook een Boerengezindag, waar ze eens bij konden praten. De laatste keer is die gehouden in 1965. Tegenwoordig houden zij elk jaar een moederdagviering. De activiteiten bestaan tegenwoordig uit o.a. politieke scholing, assertiviteitstrainingen, computer cursussen, cursus digitale fotografie en cursussen voor voorzitters en bestuurders. Zo is er ook een goedbezochte voorlichtingsavond gehouden over het erfrecht. Ook maken zij zich sterk voor kinderopvang en de verdeling van de zorgtaken.

Koninklijke Onderscheidingen voor Dora Dusomos en Ank Hooghiemstra

Tijdens de viering van het 75-jarig bestaan van KVO afdeling Nieuwkuijk hebben mevr. Th.A.M. Dusomos-Boelen en mevr. J.C.G.M. Hooghiemstra-Luijs een Koninklijke onderscheiding ontvangen. In het Patronaat in Nieuwkuijk werd hen de onderscheiding opgespeld door loco-burgemeester Kees van Bokhoven van de gemeente Heusden.
De beide dames worden koninklijk onderscheiden vanwege hun langdurige verdiensten voor met name de Katholieke Vrouwen Organisatie (KVO), afdeling Nieuwkuijk. Deze afdeling viert dit jaar haar 75-jarig bestaan en staat midden in de Nieuwkuijkse samenleving. De afdeling wordt al tientallen jaren door gedreven bestuursters geleid. Mevrouw Hooghiemstra is inmiddels 24 jaar voorzitter, terwijl mevrouw Dusomos de laatste 27 jaren meerdere bestuursfuncties heeft vervuld.
Beide dames hebben naast hun grote betrokkenheid bij de KVO ook op andere gebieden hun sporen verdiend. Mevrouw Hooghiemstra is inmiddels meer dan tien jaar actief in de lokale politiek (DMP Heusden), terwijl mevrouw Dusomos zich inzet voor fondsenwervingen van goede doelen (KWF en Reumafonds).

Dora Dusomos

Ank Hooghiemstra

Klik hier voor bovenstaande foto in het groot

KVO enkele tientallen jaren geleden

2010 Dick Buskermolen