Maandag 3 november 2008. Heronthulling kunstwerk paters MariŽnkroon.

Het kunstwerk dat sinds 2004 herinnert aan de paters van de abdij MariŽnkroon keerde terug in zijn eigen omgeving. Het kunstwerkje stond op de hoek van de Onsenoortsestraat en de Jonkheer de la Courtlaan, maar moest door de aanleg van de rotonde tijdelijk wijken. Burgemeester Henk Willems verrichtte op maandag 3 november de onthulling.
Het kunstwerk staat nu dichter bij het fietspad, zodat de tekst van de gedenksteen gemakkelijker leesbaar is voor fietsers en andere voorbijgangers. De hoek Onsenoortsestraat-Jonkheer de la Courtlaan werd in 2004 uitgekozen vanwege haar strategische ligging, de locatie markeert de oorspronkelijke toegangsweg naar kasteel Onsenoort, dat aan het begin van de 20ste eeuw door abt Marechal voor de CisterciŽnzers werd aangekocht om er abdij MariŽnkroon te vestigen.
Het kunstwerk, "zij hebben allen goedgedaan", gemaakt door Adrie van der Hoeven, werd in 2004 samen met een gedenksteen door het gemeentebestuur geschonken aan de paters CisterciŽnzers van MariŽnkroon. De paters vierden in dat jaar hun honderdjarig bestaan en namen tegelijkertijd afscheid van de bevolking van Nieuwkuijk.

O.a. deken Schuurmans en abt Hopstaken

©2008 Dick Buskermolen