Pater Jos van Rooij

Vlnr.: Riek van de Wiel en Conny Engelenburg.

Selamat Tahun Baru (Gelukkig Nieuwjaar)

Van 12 december 2015 tot 1 janauri 2016 zijn Riek van de Wiel-van Rooij en Conny Engelenburg-van Dorst naar Makassar, Sulawesi in IndonesiŽ gegaan, met als doel het nagelaten werk van pastor Jos van Rooij te bezoeken, alle mensen daar te bedanken voor hen vertrouwen in hem en natuurlijk ook nog om wat van het eiland te zien.
Pastor Jos van Rooij, die bijna 50 jaar gewoond en gewerkt heeft in Sulawesi, was geliefd onder zijn mensen, dat hebben Riek en Conny zeer duidelijk ervaren.
Men noemde hem een pastor voor de armen. Via giften heeft hij een huis in een arme wijk in Makassar aangekocht om er kansarme kinderen op te voeden en een goede opleiding te geven.
Er wonen nu 35 kinderen van 6 tot 20 jaar. In parochies heeft hij mensen opgeroepen om voor elkaar te zorgen, waardoor er vele contacten zijn ontstaan en mensen regelmatig iets komen geven (m.n. rijstzakken, het nationale voedsel aldaar).
Tevens heeft hij op hetzelfde terrein een gebouw geplaatst voor oude en vezorgingsbehoeftige vrouwen zonder achterban (Oma-oma genoemd).
Het volgende plan zou een gebouw zijn voor oude mannen (Opa-opa). Hier is het echter helaas niet meer van gekomen. Pater Jos van Rooij, IndonesiŽr van nationaliteit, is op 10 juni 2015, na een ziekbed van 1,5 jaar, overleden.
Helaas heeft hij zijn geliefde IndonesiŽ moeten verlaten, met achterlating van zijn levenswerk.
Riek, zijn zus, heeft in 2 kerken een dankwoord uitgesproken in het Indonesisch namens haar broer en haar familie.
Zij werd daar met veel warmte door de mensen omringd. Riek en Conny beschrijven de sfeer als hartverwarmend.
Het zou mooi zijn als het werk van pastor Jos van Rooij verder zou kunnen gaan. Hij heeft in Makassar een Stichting Pangamaseang in het leven geroepen, met zorgvuldig door hem uitgekozen mensen in het bestuur van de stichting.
Om een steentje te kunnen bijdragen zullen Riek en Conny waarschijnlijk vanaf de tweede helft van dit jaar presentaties geven, wat nog bekend zal worden gemaakt. Zij hebben hun hart verpand aan dit project.

©2015 Dick Buskermolen