Heusden, diversen 2012

Zondag 4 november 2012. Gevelkijker bij oude stadhuis


Burgerkoningschieten St. Blasius Gilde
Op zondag 7 oktober 2012 vond er voor de eerste keer het Burgerkoningschieten plaats bij het Gilde St. Blasius te Heusden.
Onder veel publieke belangstelling zijn diverse burgers de strijd aangegaan om Burgerkoning te worden. Onder deskundige begeleiding van een ervaren schutter trachtte men met welgemikte schoten om de houten vogel van een 17 meter hoge schietboom af te schieten. Uiteindelijk na 158 schoten lukte het Robert Tewes om de laatste resten van de houten vogel naar beneden te halen.
Vervolgens werd Robert Tewes officieel gehuldigd dmv het uitreiken van een beker door hoofdman Kees Savelkouls en mag hij zich Burgerkoning noemen van het Gilde St. Blasius voor het seizoen 2012-2013. (foto: St. Blasius Gilde)


Op zaterdag 15 september 2012 heeft er in de Vesting van Heusden een Gildebruiloft plaats gevonden in historische stijl. Beschermheer Leon Bool en standaardruiter Noortje van der Putten van het St. Blasius Gilde zijn in geheel middeleeuwse stijl in het huwelijk getreden.
De bruid en bruidegom werden, onder begeleiding van het St. Blasius Gilde, De Bossche Schuts en familie in gepaste kledij, met paard en wagen naar het Gouverneurshuis vervoerd alwaar zij elkander hun ja-woord hebben gegeven.
Na de huwelijksvoltrekking werd het huwelijk nogmaals bekrachtigd door het afvuren van kanonschoten met medewerking van de Bossche Schuts.
Vervolgens vond er een optocht plaats door de stad welke eindigde bij het schietterrein van het St. Blasius Gilde. Op deze feestlocatie waande men zich in de middeleeuwen met o.a. een varken aan het spit, oude tenten, strobalen, diverse vuurplaatsen en het nodige eten en drinken welke men kon nuttigen m.b.v. stenen mok, stenen bord en houten lepel. Vis, vlees en soep welke werden bereid boven een vuur en tafels met diverse groenten en fruit. Voor de muzikale omlijsting waren er echte troubadours aanwezig.
Mede dankzij het zonnige weer werd het een fantastisch feest in een heel bijzondere omgeving.


Maandag 20 augustus 2012. Comeback van The Indeps inc. na 42 jaar. Voorgrond links: Rien van Kapel, solo-gitarist, rechts: Ad van Dongen, zanger
linksachter: Jaap de Bruyn, basgitarist, middenachter: Jaap de Bruijn, ritme gitarist, rechtsachter: Gerrie Groenenberg, slagwerk

Onder personen vroeger/deel 10 foto's van vroeger


Zaterdag 28 juni 2012. Sinds drie jaar maakt Olivier Pieczonka een voettocht. Toen de recessie begon en Oliver alles kwijtraakte besloot hij een spirituele voettocht te beginnen. Hij wandelt elke dag. In die tijd versleet hij tien paar schoenen. Hij was 40 jaar toen hij startte, nu is hij 43.Hij liep onder andere door Spanje, Portugal, Italië, Griekenland, Roemenië en Turkije en heeft inmiddels zo'n 30.000 km gelopen.
Zaterdag 28 juli deed hij Heusden aan en rustte even uit in de Stadsherberg.‘Je n’ai rien et j’ai tout’, zegt Olivier. ‘Ik heb niets en ik heb alles’. Daarin zit alles besloten. Olivier wil op 8 december 2012 terug zijn in Parijs. Een symbolische dag omdat op 8 december 1955 de ministerraad van Europa de de Europese vlag koos met twaalf sterren op een achtergrond van azuur blauw. De twaalf sterren en het blauw verwijzen ook naar de Maagd Maria. Het aantal van twaalf sterren heeft geen relatie met het aantal lidstaten van de Raad van Europa of de Europese Unie. In verschillende tradities is het cijfer twaalf een symbool van perfectie, volledigheid en eenheid. Olivier vertrok deze dag alweer, richting Denemarken.

2012 Dick Buskermolen