Heusden, diversen 2016, deel 2

Woensdag 14 december 2016 ontving Dhr. C.G.A. Savelkouls (Kees, 70 jaar) uit Heusden, uit handen van Burgemeester Jan Hamming de koninklijke onderscheiding "Lid in de Orde van Oranje Nassau".
De heer Savelkouls is een markante persoonlijkheid in de vesting Heusden. Hij is ruim 20 jaren hoofdman van het St. Blasiusgilde; een klein maar belangrijk gilde in een historische omgeving. Daarnaast is Savelkouls voorzitter van de Stichting Vestingstad Heusden (voorheen de stichting Y2K), een stichting die publieksevenementen met cultuurhistorische thema’s uit de zeventiende (gouden) eeuw organiseert.
Kees Savelkouls staat voor de beleving van Heusden en het leven in de vesting Heusden: beleven van Heusden door bezoekers, het leven in Heusden door de bewoners. Met zijn voorzitterschap van de Stichting Vestingstad Heusden brengt hij deze groepen mensen bij elkaar. Onder bezielende leiding van deze creatieve man worden evenementen georganiseerd die zeer aantrekkelijk zijn voor bezoekers (toeristen) en die de bewoners bijeen brengen en de cohesie onder hen bevordert.


Woensdag 30 nov. 2016. Opening nieuwe winkel "Hof van Heusden" van Theo en Petri Nieuwenhuis.


Zondag 6 nov. 2016. ‘Wijnactie voor een zonnige toekomst voor jongeren in Namibië’

Young Africa en twee van haar Ambassadeurs, Ans en Antoon van Griendt, werken dit jaar samen aan een grootse wijnactie. De rode en witte wijn, van slijterij De Waterdrager uit Heusden, zijn te koop voor € 6,00. Van elke gekochte fles gaat € 1,25 naar een project van Young Africa in Namibië.
Young Africa zet al sinds 1998 projecten op in zuidelijk Afrika. Deze projecten hebben ten doel het in staat stellen van jongeren om hun eigen toekomst te bepalen. Young Africa gelooft namelijk in de kracht van jongeren en dat, wanneer jongeren zelfredzaam zijn, zij Ambassadeurs van Verandering worden in eigen maatschappij. Door middel van een integrale lesmethode wordt geïnvesteerd in de jeugd: een praktische beroepsopleiding met ondernemerschapstraining en persoonlijke vorming stelt hen in staat het heft in eigen handen te nemen en bereidt ze voor op werk of een eigen bedrijf.
De ontwikkelingshulp die Young Africa geeft is eindig. Er wordt door Young Africa geïnvesteerd in opleidingscentra. Door samen te werken met lokale ondernemers zijn de centra binnen enkele jaren financieel en organisatorisch zelfstandig. Zij huren namelijk een leslokaal van het centrum. Zij leiden jongeren op terwijl zij hun bedrijf runnen en fungeren als rolmodel voor de studenten. De huur dekt de exploitatiekosten van het centrum. Sinds 1998 zijn er al meer dan 30.000 jongeren opgeleid, waarvan ten minste 80% aan het werk is of een eigen bedrijf heeft.
Dirk Bellens en Yvette Bellens-Bosma zijn in 2013 geëmigreerd naar Namibië om daar een Young Africa opleidingscentrum op te zetten. In één van de zonnigste landen ter wereld, richten zij zich met hun opleidingen op Zonnetechnologie en Groene Bouwtechnieken. Inmiddels beschikken ze over twee opleidingslocaties: in Otjiwarongo en een energie neutrale locatie in Walvisbaai.
De Wijnactie is een jaarlijks terugkerende actie om inkomsten te genereren voor het opleidingscentrum in Otjiwarongo. De Langtafel Cabernet Sauvignon Shiraz en Langtafel Sauvignon Blanc zijn geselecteerd bij slijterij De Waterdrager en per gekochte fles gaat er € 1,25 naar het opleidingscentrum in Otjiwarongo. Een betekenisvol kerst- en/of relatiegeschenk! U kunt de wijnen bestellen door contact op te nemen met Ans en Antoon van Griendt via awvdgriendt@telfort.nl of 06-53297523. U kunt uw bestelling ophalen. Bij grotere afnames kan er in overleg ook gebracht worden.
Wijnactie voor bedrijven en horeca:
Op zoek naar een betekenisvol kerst- en/of relatiegeschenk? Wij kunnen op basis van uw wensen ook mooie wijnpakketten samen stellen. Of bent u horecaondernemer en zou u bijvoorbeeld onze wijn voor een bepaalde periode als huiswijn willen schenken? Neem contact op met Ans en Antoon om te bespreken wat wij voor elkaar kunnen betekenen.


Zaterdag 29 oktober 2016. Halloween-Griezeltocht, 4e editie


Donderdag 27 oktober 2016. Kaasboer Nico Stolwijk


Vrijdag 30 september 2016. Linda de Rooij, Heusdens Buro voor Toerisme


Zondag 25 sept. 2016. Arie en Celia Biesheuvel uit Delwijnen hebben een Vip pannenkoekendiner gewonnen voor de Opa & Oma verwen dag bij de Pannekoekenbakker in Heusden.

2016 Dick Buskermolen