Henk Willems Cultuurprijs 2019.

Zaterdag 22 juni 2019. Tijdens Bourgondisch Heusden reikte burgemeester Willemijn van Hees de Henk Willems Cultuurprijs uit aan Stichting Lidy van Dam Fonds.

Stichting Lidy van Dam Fonds is de winnaar van de Burgemeester Henk Willems Cultuurprijs 2019. De stichting is bij het grote publiek vooral bekend van Ongehoord, het Heusdens open podium dat jaarlijks door haar georganiseerd wordt.
De afgelopen maanden werden twaalf kandidaten voor de prijs voorgedragen. Voor het eerst mocht vervolgens het publiek zijn stem uitbrengen op een van deze kandidaten. De uitslag van die stemming leverde vervolgens vijf genomineerden op, waaruit het college – na voordracht door de Kunst Advies Commissie – uiteindelijk de winnaar koos.
Met Ongehoord als een reizend festival vol plaatselijk opkomend en gevestigd talent, biedt Stichting Lidy van Dam Fonds al 14 jaar origineel en buitengewoon cultureel aanbod in de gemeente Heusden.
Het festival omvat meerdere culturele disciplines – van zang en dans tot muziek, theater en dichtkunst – en weet daardoor cultuur breed uit te dragen en ook te stimuleren. Juist door de laagdrempelige opzet, is er een groot publieksbereik.
De jury spreekt haar bijzondere waardering uit voor de verbindende kracht van Ongehoord, op organisatorisch, artistiek en sociaal vlak. Het open podium verbindt de verschillende kernen, brengt de inwoners samen en biedt een podium aan de verborgen talenten van de gemeente. Ongehoord raakt hiermee alle thema’s van Cultuur op Koers; zichtbaarheid, samenwerking en vernieuwing en draagt op een zeer waardevolle manier bij aan het doel om cultuur toegankelijk te maken voor iedereen.
De Burgemeester Henk Willems Cultuurprijs bestaat uit een trofee, vervaardigd door de Drunense kunstenares Dorothé Jehoel.

De genomineerden waren:
Sint Hubertusgilde
Stichting Bruisend Heusden
Harmonie Drunen
HTR
Bibliotheek
Zomerschool voor senioren
Route van de Kunst
Laura Hoek, Het Pieck
WatchOUTtheater
Stichting Vestingstad Heusden
Stichting Lidy van Dam Fonds (met Ongehoord Heusden)
Frodo Kuipers

©2019 Dick Buskermolen