Onthulling kunstwerk Helen Vergouwen

Vrijdag 12 december 2008. Onthulling kunstwerk centrum Drunen.
Als afronding van het Centrumplan Drunen onthulde burgemeester Henk Willems een kunstwerk van de Brabantse kunstenares Helen Vergouwen. Het kunstwerk heeft een plek gekregen op de hoek van de Hugo de Grootstraat met de Aalbersestraat.
Helen heeft zich bij het ontwerp laten inspireren door het stratenpatroon van het Drunense centrum. Ze heeft de omgeving geanalyseerd en deze vervolgens herleidt tot een abstracte essentie. Het beeld is ongeveer tweeŽnhalve meter hoog bij twee meter breed en is uitgevoerd in Cortenstaal, een zeer duurzaam en vandalisme ongevoelig materiaal. Het beeld weegt ca 600 kg.
Het kunstwerk van Helen Vergouwen is het vierde dat in het kader van het Centrumplan een plekje heeft gekregen in het Drunense centrum. Eerder werden de Wilg en de Haas van Roberto Riuggi, de Windgodin van Tjikkie Kreuger en het kunstwerk op het Raadhuisplein van Loek Grootjans onthuld.
Vergouwen heeft het beeld gemaakt in opdracht van het college van Heusden. De opdracht vloeit voort uit een voordracht van de kunstadviescommissie aan het college. Zij had aan drie kunstenaars een open opdracht gegeven om rond de trefwoorden 'transparantie, mijlpaal en verbinding', een ontwerp in te leveren. De keuze voor Helen Vergouwen was unaniem.
Helen Vergouwen (1960) volgde haar opleiding aan de Academie voor Beeldende Kunsten St. Joost in Breda. Ze studeerde af in Monumentale Vormgeving. Vergouwen exposeert tegenwoordig in binnen- en buitenland. Haar werk behoort tot de kunsthistorische benadering: 'geometrische abstractie'.

©2008 Dick Buskermolen