Heesbeen, personen vroeger

In 1930 werd door de Heesbeense en Doeverense gemeenschap hard geijverd voor de aanleg van electriciteit..
Bij het inhalen van de nieuwe Burgemeester werd deze praalwagen gemaakt.
Staand vlnr.: Kees Bax (met hoed), Gijs Kuypers, Gijs Bol, Jan Kuypers (met ketting), Flip Nieuwkoop, Arie Nieuwkoop, Jan Colyn Pzn. (agent), en M. de Bruin.
Zittend met de hand voor de borst: Dirk vd Steenhoven.

Nog een foto van de Heesbeense gemeenschap bij het welkom heten van de nieuwe Burgemeester. Met bordje "welkom" Marietje Brouwers, in witte jurk Anneke Brouwers, met wit mutsje Dit Nieuwkoop, en met bordje "burgemeester" Gijsje Verdonk. Op de bok Rien de Bruin.

Rond 1920 was men in Heesbeen bezig met het asfalteren van de wegen. Foto gemaakt op de hoek Grotestraat en Voorstraat.
Een opname voor het huis van de smid met 4e van links Gijsbert Bax.

Foto mei 1946. Fam. Gijsbert Bax en Hendrika Bax-Wagemakers.
Voorste rij vlnr.: Jan, (14-1-1913), Gijsbert Bax (13-1-1866), Hendrika Bax-Wagemakers (31-1-1876), Catharina (Kaatje, 26-7-1909)
Achterste rij: Anna (24-10-1898), Cornelis (Kees, 10-9-1911), Pieternella (Pietje, 24-10-1902),
Adriana (Jaantje, 13-5-1904), Marius (Maar, 4-5-1904), Maria (Marie, 17-11-1896), Antonie (Toon, 10-12-1899)

Gijsbert en Maar Bax woonden in Heesbeen pal naast Pouw Colijn. De "ouwe Pouw" was geen gemakkelijke man. Niet voor anderen, niet voor zijn kinderen en niet voor zichzelf. Waarschijnlijk had hij 8 kinderen: Jan, Riet (een hele vriendelijke gezette vrouw), Eva, Pouwke, Goverdina (Hoos genoemd), Cor, Bertha en Eimert (Broer genoemd).
Van de laatste 2 van hen is iets bijzonders te vertellen.
Eva Colijn, die later met Gijs van Leeuwen is getrouwd, die eerst in Heesbeen en later in Heusden heeft gewoond en tenslotte in een verzorgingstehuis in Wijk en Aalburg.
Onder de foto's Heusden 1967 staat zij op foto 28
Voordat Eva getrouwd is verzorgde ze thuis het gezin van haar ouders en daarnaast ging ze in de oorlog ook nog met paard en wagen met melk rond in Heusden.
Het bijzondere van Eva is dat zij in 1944 "om zeep ging", maar dat ze zich niet "liet kisten" en 6 maanden later springlevend in Heesbeen thuis kwam.
Dit is als volgt gegaan:
In de maand oktober 1944 zat Eva zonder zeep en ze zei thuis dat ze even naar de overkant ging om zeep te halen (Eva ging dus letterlijk om zeep). Toen zij die dag terug wilde gaan naar Heesbeen werd dit ten sterkste ontraden, omdat de Heusdense brug die dag onder "het vuur van de Engelsen" was komen te liggen. Dit "vuur" hield niet op totdat de Duitsers begin november 1944 de brug opbliezen en toen Heesbeen en Heusden bevrijd zijn.
Dit alles had het voor Eva onmogelijk gemaakt om naar Heesbeen terug te gaan, en hierdoor was zij dus gedwongen om "aan de overkant" de bevrijding van het gebied over de Maas af te wachten. Dit gebeurde pas op 5 mei 1945. Zij was toen nog niet terug, want om van het voormalig bezette gebied naar de overkant te gaan of andersom, had men een "permit" van de bevrijders nodig en daarmee was men zeer spaarzaam. Uiteindelijk kwam Eva in de loop van mei in Heesbeen terug.
Toen ze "aan de overkant was" maakte men in Heusden en in Heesbeen een lolletje door elkaar te vragen waar Eva was, men gaf elkaar dan lachend het antwoord: "zij is om zeep".
Eva was echter de lachende derde, want ze kwam terug, niet alleen met zeep, maar ook met de man (Gijs van Leeuwen) terug, waarmee ze later getrouwd is en waarmee ze twee kinderen heeft gekregen.

Pouwke Colijn

Van hem lezen we in het boek "Wees niet bang" van bisschop Tiny Muskens op blz. 37 en 38, het volgende als hij met zijn moeder over zijn vader spreekt:
Als ik me bij moeder beklaagde over zijn zwijgzaamheid, zei ze me: "je vader is een stille man, maar hij gaat tenminste nooit naar het café".
Later vertelde ze me eens dat hij soms diep in de nacht thuiskwam en in bed kroop, zonder haar iets te zeggen.
Het bleek dat hij in die jaren, zo rond 1947 en 1948, betrokken was bij de smokkel van vaarzen naar België.
Pouwke Colijn, familie van de minister-president, was veehandelaar in het protestantse plaatsje Heesbeen, aan de overkant van Duitjesveer (?)
's-Nachts haalde hij vaarzen uit onze wei, lichtte een paal van het hek op en legde het geld eronder. De volgende dag haalde vader dat geld op. Maar het gebeurde ook wel dat hij zelf de vaarzen te voet door de Druneze Duinen leidde, waar hij ze dan aan anderen overdroeg.
Colijn heeft er nog een tijdje voor in de gevangenis gezeten, maar vader niet. Ik weet niet waarom, maar het zal niet door loslippigheid gekomen zijn. Hij kwam thuis, at en bad en ging zitten lezen.

Wat ook nog van Pouwke bekend is (wat waarschijnlijk wel klopt), is dat hij de initiatiefnemer voor de bouw van een gemeenschapshuis in Heesbeen is geweest. Er wordt vertelt dat hij de grond voor dit gebouw aan de gemeenschap heeft geschonken. Dhr. Pijnen werkte bij het DACW (Dienst Aanvullende Civiele Werken) en had goede contacten met het toenmalige ministerie van Cultuur, Recreatie en Maatschappelijk Werk CRM. Daar heeft hij de subsidie voor de ruwbouw geregeld. Daarnaast waren er gelden van het Dorpshuis en diverse ondernemers uit Heesbeen.
Wie, die zich ver boven een smokkelaar verheven voelt, is voor zijn plaatsgenoten even sociaal als deze Pouwke Colijn.

De Openbare Lagere School in Heesbeen in 1932.
Zittend vlnr.: onbekend, Gijs Bax en Jan Bax.
1e rij staand vlnr.: Crisley van Gulik, Coba Colijn, Nel Colijn, Tonia Peters, Nel de Paauw, Gijsberdien de Jong Saakes, Huibert en Johan Colijn.
2e rij staand vlnr.: Jenneke vd Kolk (half zichtbaar), Cor Colijn (met strik), Kees vd Kolk (gezicht tussen Nel de Paauw en Gijsberdien)
3e rij staand vlnr.: Marie de Roon, Dirk vd Steenhoven, Arie Verdonk, Jan Nieuwkoop, Eimert Colijn en Arie de Bruyn, daarachter Meester de Roon.

Foto uit ongeveer 1920, genomen in de Breestraat in Heusden. Ruiters uit Heesbeen, met hen paarden feestelijk versierd om op een Oranjefeest deel te nemen aan het ringsteken.
vlnr.: Arie Colijn, Jan Colijn, Pauw Nieuwkoop, Marus Bax, Jan van Mourik en Anton Fitters.

©2007 Dick Buskermolen