Foto's Haarsteeg in vroeger jaren, deel 1

Het café van Toon Koolen-de Bont, dat later overgenomen werd door zijn zoon Gerrit, die getrouwd was met Maria van de Loo. Gerrit was naast kastelein ook huisschilder, terwijl zijn vrouw een drogisterij runde. Daarna kwam er café ‘De Oude Hoeve’, met daarnaast een aantal nieuwe woningen.

Café "De Oude Hoeve"

Pand zoals het er op 1 september 2006 bijstaat

Vooraan, met trap, het gemeentehuis. Haarsteeg behoorde toen nog tot de gemeente Hedikhuizen, maar het gemeentehuis stond in Haarsteeg. Later patronaat, verblijf van dhr. Priesters en van Van Bladel. Het pand is in 1966 gesloopt. Vervolgens het huis van Van Hooft, waar nadien Jan Klerks woonde, dan het koetshuis van Van Hooft, waar daarna Besseling woonde en waar Van Mierlo en nadien de fa. Klerks een winkel hadden.
In het volgende pand woonden resp. P. van der Aa, Kremers, Van de Plas, ’t Vat 69. Dan drie boerderijen. Het eerste Manus van Beurden/Harrie van Beurden, het tweede Wouth. Van den Brandt en het derde Jan van Son.

De ‘Kaaiweg’ gezien vanaf de dijk. De straat was nog onverhard en hoge bomen flankeerden de weg. Rechts op de achtergrond de kerk. Tegenwoordig Meester Prinsenstraat.

Haarsteegsestraat/ hoek ‘de Kaaiweg’ in 1905.
Pand links was het woonhuis met winkel en bakkerij van Huib Vugts. Toen Vugts door aankoop van het woonhuis van Hermanus van Wagenberg naar de overkant verhuisde, heeft hij het oude pand afgebroken. Piet van de Loo, die daarnaast een cafe had (2e pand) en mandenmaker was, werd pachter van deze grond voor opslag van teenhout voor zijn mandenmakerij. Later nam zijn zoon Willem het cafe en de mandenmakerij over. Het cafe liet deze veelal over aan zijn vrouw Cato en haar zuster Jet, omdat hij zich ook nog bezig hield als commissionair in groente en fruit. Het pand werd in 1972 gesloopt.
Tussen dit cafè en het grote schoolhuis (3e pand) was ook toen al de straat die naar ‘d’n deek’ leidde. Toen 'de Kaaiweg’, nu Meester Prinsenstraat genaamd.
Het grote huis, ‘Het Schoolhuis’, werd bewoond door meester Prinsen, hoofd van de school, waar zowel jongens als meisjes het een en ander werd bijgebracht. Later woonde hier meester Klijn. Het daarnaast gelegen (4e) pand herbergde Arjaan van Bijnen, die er een boerderij had. Nog nauwelijks zichtbaar het huis van Egilius van Opzeeland, met als buurman Tinus Achten.
De jongen op de fiets is Jan van Veluw, het meisje geheel rechts Dina Peperkamp, links naast haar Dina Heesbeen.

Aanzicht september 2006

Links op deze foto staat nog een klein stukje van de muur die voor het cafe van Tinus Achten stond. De eerste boerderij links was van Gert Branten, terwijl de tweede van Tinus van den Brandt was. Nu heet deze straat Mommersteeg.

Zelfde plek, thans café Den Draai, maar dan in 2007

Toen Haarsteeg nog tot de gemeente Hedikhuizen hoorde, stond niet alleen het gemeentehuis in Haarsteeg, ook de burgemeester woonde hier.
In het eerste pand huisde burgemeester Jan van Bokhoven en later de fam. Engels.
In de boerderijen ernaast woonden resp. Bart van de Water, de broers Jok en Marientje van de Water met hun zuster Marie.
Tegenwoordig zit achter dit pand (Haarsteegsestraat 56) manege ‘Ars Longa’, zie hieronder.

Van rechts naar links het pand waar vroeger de zusters woonden. Daarna maakte het deel uit van het daarnaast gelegen Gertrudis-gesticht, destijds het klooster van de zusters die de Meisjesschool ‘deden’ en enkele bejaarden huisvesten. Deze vroegere woning van de zusters is eind 1998 afgebroken. Na de nonnen stond alles enige tijd leeg tot de Godshuizen de panden kocht voor een afdeling van Reinier van Arckel.
Links daarvan Willem van Bokhoven, destijds rookartikelen.
Huib Vugts bouwde het volgende pand waar nadien zijn zoon Frans Vugts, kruidenier en bakker, in woonde. Huib bouwde toen een huis tussen dat van zijn zoon en van Bokhoven (niet zichtbaar op de foto). Tenslotte Driek van Esch. In dit pand heeft ook nog van Alebeek gewoond. Aan het eind van de straat café Achten

Dit is het afgebroken huis, waar de zusters woonden

Van 1 oktober 1951 tot 1 april 1966, de dag van zijn overlijden, was in dit pand, Haarsteegsestraat 15, Frans van Oijen kassier van de Boerenleenbank. Het kantoor was in zijn woonhuis waarvan een gedeelte was ingericht voor de bank. Voor 1951 was 'meester Klijn', naast hoofd van de school, kassier van de Boerenleenbank in Haarsteeg. In 1967 kocht de bank van het kerkbestuur een perceel, dat de kerk door ruiling in eigendom had verkregen, om er het nieuwe kantoor te bouwen

De poldermolen aan het Vergereind werd in 1826 gebouwd en in 1911 gesloopt door de timmerman P. van Stokkum. Aan de Vlijmense dijk zijn hier nog 4 dijkwoningen van gebouwd en de muur rondom Abdij Marienkroon is ermee gezet.
Lens van der Heijden, beter bekend als Lens de Mulder, heeft de molen waarschijnlijk nog moeten bedienen om het water in de polder op peil te houden. De as van de molen is later in de molen aan de Julianastraat van De Roos nog gebruikt. De molen zorgde voor uitwatering op de Hedikhuizense Maas en zo verder naar de Maas.
De plaats waar de molen heeft gestaan heette vroeger in de volksmond “meulenwerf”.
Het was een molen van het type grondzeiler en had als kenmerk een ronde stenen bovenkruier, de aandrijving geschiedde door windenergie.