50-jarig jubileum Focolare, Mariapoli MariŽnkroon

Zaterdag 5 november 2011. Voor de jubileumviering op 5 november bezochten in het landelijk centrum van de Focolarebeweging in Nieuwkuijk zoín 800 mensen de bijeenkomst.
Onder hen ook een zeventigtal uit de Noordse landen (Noorwegen, Zweden, Denemarken, IJsland en Finland), die met Focolare in Nederland organisatorisch verbonden zijn.
Ook presidente en co-president van de internationale beweging, Maria Voce en Giancarlo Faletti, waren vanuit ItaliŽ aanwezig.
De jubileumontmoeting stond in het teken van de sociale cohesie en de oecumene in onze samenleving, waarvoor de Focolarebeweging zich vanaf haar begin in Nederland altijd heeft ingezet. Daarover spraken onder meer Jan Bakker, directeur Alphacursus Nederland, en Jan van Burgsteden, hulpbisschop van Haarlem en binnen de Nederlandse Bisschoppenconferentie eerste aanspreekpunt voor bewegingen en nieuwe gemeenschappen binnen de Rooms-katholieke Kerk.
In 1961 opende de Focolarebeweging in Nederland haar eerste twee huizen, in Nijmegen en in Eindhoven. Van daaruit ontstond in korte tijd een grote gemeenschap van mensen van verschillende leeftijden en kerken, die zich de Ďspiritualiteit van gemeenschapí eigen maakten.
GeÔnspireerd door de oecumenische en sociale idealen van Focolare, gesticht door de Italiaanse vrouw Chiara Lubich (1920-2008), hebben velen in eigen kerkgemeenschap, sociale omgeving en werkmilieu, inhoud proberen te geven aan het streven naar eenheid en broederschap. Ook enkele moslims in ons land weten zich door de idealen van Focolare geÔnspireerd tot inzet binnen de eigen gemeenschap en met christenen.

Jan Smit

Jonge bezoeker uit Limburg

©2011 Dick Buskermolen