Team Red Rag MTB Force

Enrico Theuns uit Drunen neemt deel aan loodzware Cape Epic

Zondag 16 maart 2014. Team Red Rag MTB Force in Drunen nam afscheid familie, vrienden. Ook andere Nederlandse Cape Epic-rijders, waaronder Olympisch mountainbikekampioen Bart Brentjens, waren aanwezig.

Enrico Theuns uit Drunen neemt samen met zijn fietsmaatje Sander van der Born (Huizen) als team Red Rag MTB Force van 23 tot en met 30 maart 2014 deel aan de Cape Epic, een legendarische rittenkoers voor professionele en amateur MTB'ers in Zuid-Afrika.
De twee amateurmountainbikers leggen in acht loodzware ritten 718 kilometer af. Daarbij zullen ze bijna 15.000 hoogtemeters overwinnen. De stoffige gravelwegen, single tracks, rotsachtige bergpaadjes gecombineerd met een verzengende hitte maken deze tocht tot een van de zwaarste MTB-wedstrijden ter wereld. De teams mogen tijdens de gehele rit niet verder dan twee minuten van elkaars zijde wijken. Dat betekent dat ze volledig op elkaar zijn aangewezen en dat ze alle tegenslagen onderweg zelf moeten oplossen.
De Cape Epic wordt dit jaar voor de elfde keer verreden. Sander start voor de vierde keer en Enrico begint aan zijn derde race. Toch hebben de loodzware etappes in de voorgaande jaren beide mannen geen moment aan het twijfelen gebracht om ook dit jaar weer deel te nemen. Integendeel. "Het is een kick om je grenzen continue te verleggen. Het is de trainingsarbeid in combinatie met een drukke baan meer dan waard", reageren Sander en Enrico eensgezind. De race uitrijden is een prestatie op zich, maar team Red Rag MTB Force wil meer. Ze hebben zich een top-100-klassering ten doel gesteld. Geen gemakkelijke opgave in een deelnemersveld van 1200 topfitte mountainbikers. "Als we geen technische mankementen krijgen, gaat het ons zeker lukken", reageert Enrico strijdvaardig.
Het is niet alleen de kick die de mannen tot grote prestaties drijft. Ze fietsen ook voor het goede doel: de Big Tree Foundation, een Zuid-Afrikaanse stichting die onderwijs voor kinderen stimuleert. "Wij voelen ons verantwoordelijk voor onze omgeving. Als je door Zuid-Afrika fietst, word je zonder twijfel met je neus op de feiten gedrukt. Dan wil je iets terugdoen. Dat doen we samen met onze sponsor Red Rag. We bezoeken tijdens onze trip een school en delen kleding uit. De dankbaarheid die we daarvoor krijgen is prachtig om te zien!"

Enrico Theuns (links) en Sander van der Born.

2014 Dick Buskermolen