EHBO afd. Heusden, oefening donderdag 20 april 2017, deel 2

Donderdag 20 april 2017. EHBO afd. Heusden hield een oefening in Fort Hedikhuizen, waarbij 8 verschillende ongevallen behandelt dienden te worden.

Hitte-uitputting
Slachtoffersituatie:
Slachtoffer heeft flink gefeest en te weinig gedronken, is lijkbleek, transpirerend en geeft aan hoofdpijn te hebben en is misselijk. Duidelijk een vochtonbalans door hitte en te weinig drinken.
Positie:
Zittend op de grond boven een emmer gebogen.
Aandachtspunten:
Beoordelen wat er aan de hand is en geven van advies hoe verder.

Reactie met alcohol en drugs
Slachtoffersituatie:
Slachtoffer heeft behoorlijk diep in het glaasje gekeken dreigt daar bij onwel te worden. Omdat niet duidelijk is of het de alcohol is of de combinatie met medicijnen of drugs.
Positie:
Slachtoffer loopt verward rond en tijdens het spel gaat hij/zij naar de grond vanwege een black-out door drugsgebruik. Er bleek voldoende drugs voorhanden te zijn bij de feestgangers.
aandachtspunten:
Situatie beoordelen naar huis om roes uit te slapen of ziekenhuis.

Reanimatie
Slachtoffersituatie:
Slachtoffer (man) klaagt over pijn op de borst met uitstraling naar de linkerarm en de kaak lijkt op hyperventileren.
Slachtoffer (vrouw)pijn in de bovenbuik kaak en nek of rug extreme moeheid duizeligheid en kortademigheid met onrustig gevoel en snelle adem.
Positie:
Zit lijkbleek op een stoel met de handen op de hartstreek en heeft braak nijgingen en allerlei vage klachten.
Ondersteuning:
De reanimatie pop om tot reanimatie over te gaan. Deze ligt niet zichtbaar om de hoek om te voor komen dat er te snel aan hartfalen wordt gedacht.
Aandachtspunten:
Alarmering met de boodschap dat het om reanimatie gaat. Ambulance aan de staat opvangen. en dirigeren naar de plaats waar het slachtoffer zich bevind.

2017 Dick Buskermolen