Zaterdag 26 september 2009, duo-expositie van Sylvia Thijssen en Ans van de Wiel-Verdiesen.

In de toren van abdij MariŽnkroon werd een duo-expostie gehouden door Sylvia Thijssen met monumentale keramiek en Ans van de Wiel-Verdiesen met plastische schilderijen, gedurende de periode zaterdag 26 september t/m zondag 18 oktober 2009 (iedere zaterdag en zondag van 13:00 tot 17:00, gratis toegang.) Deze expositie is georganiseerd door Stichting Honsoirde.
Beeldend kunstenaar Sylvia Thijssen (1962) heeft een atelier in het centrum van Breda, waar zij naast schilderijen ook sculpturen en installaties vervaardigt. Haar streven naar vrijheid bepaalt wat er in haar schilderingen gebeurt. Jarenlang was dit vooral haar innerlijke wereld, die te maken heeft met vrouwelijkheid, gevoel, emotie. Daarna is zij meer om zich heen gaan kijken en schilderde bomen, de zee, luchten, de rivier, mensen in haar omgeving, zichzelf. Dit mondde uit in een verkenning van het woud. Onder het motto Het Woud Wuift, Het Bos Lokt was deze serie schilderijen op deze expositie te zien. Haar werk werd eerder op vele plaatsen in Vlaanderen en Nederland tentoongesteld.
Ans van de Wiel-Verdiesen (1954) is geboren en getogen in Vlijmen. Na haar opleiding aan de Academie voor Beeldende Vorming in Tilburg gaf zij jarenlang les aan college de Naulande in Drunen, waar zij toen ook woonde. In 1993 verhuisde zij naar Maassluis waar zij tot vandaag woont en werkt. Aan het Stedelijk Gymnasium in Schiedam geeft zij inmiddels alweer 12 jaar lessen in Beeldende Vorming. Na veel schilderijen en tekeningen waarin de mens centraal staat herontdekt zij in 2003 de boetseerwas. Dit heeft er toe geleid ook beelden te boetseren. De wasmodellen worden in een beperkte oplage in brons gegoten. De figuren die het werk op het platte vlak bevolkten kregen zo een driedimensionale variant. Dat biedt een nieuwe kijk op hoe zij die figuren kan verbeelden. Altijd met een knipoog, niet te zwaar. Met grote voeten of brede heupen, lange benen of met een onmogelijke draai gaan de figuren een eigen leven leiden. Laag over laag, stukje bij beetje, schavend en schurend komt een werk tot stand. De inspiratie komt uit het alledaagse. Vooral door vaak en hard te werken aan een idee. Dat levert de concentratie op die de kunst zo hard nodig heeft. Haar werk werd ook geŽxposeerd in Schiedam, Rotterdam, Den Haag, Maasluis-Maasland. Naar eigen zeggen zoekt zij nu heel graag haar roots weer op om hier haar werk te laten zien.

Ans van de Wiel-Verdiesen

Sylvia Thijssen

©2009 Dick Buskermolen