25-jarig jubileum DMP Heusden, zaterdag 3 september 2011

De Democratische Midden Partij Heusden (DMP) vierde op drie september 2011 zijn 25 jarig bestaan. Alle leden, inclusief bestuur en raadsfractie, gingen op excursie, een bedrijfsexcursie naar Brabant Plant in Haarsteeg, en besloten de dag met een chique hapje eten. De gemeenteraad werd getrakteerd op gebak en alle Heusdenaren die die dag ook 25 jaar werden kregen een leuke attentie. 's-Avonds werden 5 leden gehuldigd voor hen 25-jarig jubileum, t.w. Mart van Bladel, Dien van Os, Toon van Falier, Joop van Bokhoven en Kees de Hart.

Geschiedenis
Het is ooit begonnen in 1958. Henk van der Heijden uit Haarsteeg ging in 1958 de politiek in met zijn Partij van der Heijden. Om de Haarsteegse politieke belangen te behartigen en om een tegenwicht te bieden tegen de Vlijmense dominantie in de toenmalige gemeente Vlijmen-Haarsteeg-Nieuwkuijk. In 1986 werd de naam veranderd in Democratische Midden Partij. In 2010 werd dat Democratische Midden Partij Heusden. Na de herindeling van 1997 moest én wilde de DMP gaan verjongen en verbreden. Het imago van een Haarsteegse partij te zijn, moest afgeschud worden. Ook in de andere kernen van de gemeente Heusden wilde de DMP gaan wortelen. Door zijn pragmatische opstelling, zijn niet dogmatische houding en zijn uitstraling van ‘recht door zee’ en van lokale gerichtheid werd de DMP ook een brede partij. Een partij voor alle mensen in alle kernen van de gemeente. Dat blijkt ook wel uit het feit dat nu op alle belangrijke posities van de partij ook alle kernen vertegenwoordigd zijn.

Toekomst
Maar ze hebben nog vooral jongeren nodig. Er zijn nu zo’n 30 leden, waarvan vijf in de raad (vier raadsleden en één wethouder) en ze willen groeien, want ze zijn een ambitieuze partij. Het is een partij die het belang van het lokale hoog in het vaandel heeft staan. Zij zijn er voor álle mensen, zonder uitzondering. Dus niet voor linkse of voor rechtse mensen. Zij zijn niet alleen maar liberaal, conservatief of progressief. Daarom zijn zij een echte middenpartij. Zij zoeken en vinden ook altijd het geloofwaardige compromis. Zij willen besturen. Dat is hen vertrekpunt. Invloed uitoefenen. Oppositie is aardig, maar het levert geen invloed op. Het zet geen zoden aan de dijk. En daar gaat het om: dingen voor elkaar krijgen. Daarom zijn zij niet aan een kleur of aan een ideologie gebonden en daarom zijn zij heel pragmatisch. Speerpunten van de DMP in de dagelijkse politieke praktijk is duurzaam financieel beleid nu én op de lange termijn. Daarom al zijn zij zo pragmatisch ingesteld. Én het gaat om de lokale belangen van de mensen. Hun eigen woonstek, hun eigen dorp, hun belang. Zij moeten zich bij hen thuis voelen.

Tony Pulles

Op 24 december 2010 overleed Tony Pulles op 58 jarige leeftijd. Hij was een belangrijke steunpilaar van de DMP. Op dat moment was hij fractievoorzitter van DMP Heusden. Hij was ook vele jaren raadslid en partijvoorzitter. Hij was een Haarstegenaar. Hij wordt herinnerd als een veelzijdig politicus. Een sterke onderhandelaar, scherp, een politiek dier, een man ook, die boven de partijen kon staan. Want het ging hem om verbindingen leggen. Hij vond dat de DMP een vriendenkring moest zijn en geen vechtpartij. Martijn van Esch, een vertegenwoordiger van de jonge generatie, werd zijn opvolger.

De jubilarissen, vlnr.: Joop van Bokhoven, Mart van Bladel, Kees de Hart, Toon van Falier en Dien van Os

vlnr.: René Broos, Kees van Bokhoven, Kees van Rooij, Joost Meijer en Thijs de Laat