Diverse onderwerpen, deel 2. (2016)

Vrijdag 8 juli 2016. Tijdens de weekmarkt op het Raadhuisplein gaf om 10.00 uur wethouder Margot Mulder en de heer Serva Urlings van Stichting Abdij Mariënkroon, die het initiatief financieel mogelijk maakte, samen het startsein van "ONTMOETEN de Wijk-IN"

Met een zgn. ONTMOETEN FLEXplek gaat de stichting door de gemeente Heusden trekken. Naar de mensen toe! De wijk in! Daar waar veel alleenstaande 45plussers wonen.
Een plek waar "praot" om buurt-/wijkgenoten en andere Heusdenaren te leren kennen centraal staat.
Uniek is het feit dat het initiatief gedragen wordt door Ontmoet'ers.
Het transport, de opbouw en afbreken, de gezelligheid tot een kopje koffie toe.
Van ONTMOETEN voor ONTMOETEN!


Dinsdag 5 juli 2016. Utopia.

Drie generaties Utopianen, vlnr.: Remco Buijs, Frans van Broekhoven, Marc van den Nieuwenhuijzen en Frank Velthuizen

In 1976 is op initiatief van vijf vrienden Utopia in Drunen ontstaan. In 2016 werd het veertigjarig bestaan gevierd.
Twee oprichters van het eerste uur en twee bestuurders van latere generaties aan het woord over hun Utopia.
Frank Velthuizen en Frans van Broekhoven, twintigers in het 1976 in Drunen, vonden dat er voor jongeren niets te beleven viel. “Je had wel de soos Le Moulin en Het Vat in Haarsteeg”, vertelt Frans, “maar dat was allemaal disco en soul en daar hoorden wij niet bij.”
Frank vult aan: “Het huiskameridee was toen helemaal in, beetje muziek luisteren, biertje drinken en een potje schaken. Dat wilden wij in Drunen ook. Samen met Jaap Wortel, René de Bruyn en Paul Ruimers begonnen we met het organiseren van een activiteitenmarkt.”
Met hun uiterlijk; lang haar, stoere kleding en hun wilde plannen, waren ze een vrijgevochten bende. De gemeente wilde toch wel even weten wat voor vlees ze in de kuip hadden en of de jongens geen marxistische ideeën hadden. Ze werden dus op het gemeentehuis ontboden. Gelukkig viel dat allemaal wel mee en mochten de vijf vrienden aan de slag. De groep ging op zoek naar een eigen ruimte.
Frank: “In het pand aan de Grotestraat 95 zat toen Sjoek, een soos voor katholieke jongeren. Vroeger was het een vakschool. Er kwam een klaslokaal vrij en daar konden we in. We organiseerden avonden met muziek en een biertje.”
Frans vertelt: “We konden om 19.30 uur de sleutel ophalen en die moesten we om 24:00 uur weer terugbrengen bij de beheerder. Dat duurde natuurlijk niet lang. Op een gegeven moment hebben we de sleutel gekopieerd, haalden en brachten we de originele sleutel op de afgesproken tijden, maar konden dan na twaalven nog gezellig even door.”
Al vrij snel werd er een stichting opgericht met een bestuur en vrijwilligers. Marc van den Nieuwenhuijzen begon als jong jochie in 1978 als vrijwilliger bij Utopia, ‘medewerker’ heette dat in die tijd.
Marc: “Ik keek heel erg op tegen die grote stoere mannen die alles wel even regelden. Het was voor mij een hele mooie tijd. We hadden wel een ruimte, maar we konden er niets in laten staan. De geluidsapparatuur werd steeds in een oude kinderwagen mee naar huis genomen.” Eén lokaal was ook wel erg klein. Door lang aandringen bij de gemeente kregen ze toestemming om twee lokalen te gebruiken, de tussenwand ging eruit en ze stapten over van kratjes bier naar een echte tap. Met een podium konden bands geboekt worden en de gouden tijden braken aan. De lokale cafébazen begonnen zich wel wat achter de oren te krabben. Utopia was een succes.
Frank vertelt dat er inmiddels een hele grote groep vrijwilligers was. “Het tijdsbeeld: begin jaren tachtig waren veel jongeren werkloos. We zochten elkaar op en hadden dus veel tijd om in Utopia te klussen en activiteiten te organiseren.”
Frans: “We waren een hechte club, was er een jarige die een feest organiseerde, dan kon je die avond Utopia wel sluiten want dan waren we met z’n allen op het feest.”
“Ook kreeg iedereen veel vrijheid om te organiseren”, sluit Marc aan, “en posters en flyers maakten we met de stencilmachine en viltstiften, dat kun je je bijna niet meer voorstellen.”
Frank bleef tot 1984 in het bestuur en Frans tot eind jaren tachtig. Toen kwam er een nieuwe generatie Utopianen aan het roer. Marc kwam al eerder in het bestuur en liep stage bij de gemeente. Zo zat hij er bovenop toen het Autotron leeg kwam. Eén van de ruimtes was perfect voor Utopia, zo gaf hij aan bij zijn stagebegeleider en van het een kwam het ander. De ruimte hebben de vrijwilligers helemaal zelf ingericht, met financiële steun van verschillende fondsen. In 1990 startte Utopia in de Voorste Venne. Marc: “Nu kreeg Utopia nog een extra boost, we hadden op een gegeven moment wel tachtig vrijwilligers en organiseerden volop concerten. Ook bekende cabaretiers hielden bij ons hun try-out zoals Hans Teeuwen, Bert Visscher en Thomas van Luijn, hele mooie tijden. Ik ben in 1994 gestopt, het liep allemaal super. We hadden zelfs een medewerkersstop, vrijwilligers moesten gewoon solliciteren.”
Zo is ook een vrijwilliger van een van de voorlaatste generatie Utopianen begonnen, Remco Buijs.
Remco: “Ik ben van 1992 tot 1997 medewerker geweest. We hadden elke week grote bands. Iedereen had een taak en specialiteit. Ik studeerde Nederlands en deed al snel de pr. Het was een hele mooie tijd. Concerten organiseren, vrienden maken, maar ook hard werken. Na een concert op zaterdagavond stonden we zondagmorgen weer in Utopia om samen schoon te maken. Dat hoorde er ook bij.”
Aan het eind van de 00-er jaren loopt de belangstelling voor Utopia bij de jongeren langzaam terug. Remco: “De trends en smaak in muziek veranderden. Dance kwam in en dat paste niet bij Utopia.” Marc: “De wereld werd groter voor jongeren. Ze hadden meer geld en concerten in Amsterdam of elders werden bereikbaar.” De activiteiten namen af. Marc: “Stichting Utopia bestaat nog wel. We ondersteunen onder andere activiteiten van jongeren. En nu het jubileum van veertig jaar, met een reünie in september 2016. Utopia is voor heel veel jonge mensen in Drunen belangrijk geweest voor hun ontwikkeling en ontplooiing. Vele generaties hebben keer op keer vriendschappen voor het leven gemaakt. Dat moeten we vieren.”


Maandag 27 juni 2016. Kapelaan Titus Santhanam.


Woensdag 22 juni 2016. Jaarlijkse fietstocht Vrouwen van Nu Drunen-Elshout (naar Zaltbommel).


Maandag 20 juni 2016. Gerard en Irma Keetels


Maandag 20 juni 2016. Stichting De Schroef, uitreiking certificaten Citytrainers.
In maart zijn elf nieuwe Citytrainers gestart met de cursus Citytrainers. Middels de cursus leren jongeren (14-21 jaar) hoe zij zelfstandig sport- en beweegactiviteiten kunnen organiseren en begeleiden. Hun passie/ talent staat centraal tijdens de cursus.
Na acht theorieavonden en 15 uur praktijk ontvingen de Citytrainers op 20 juni hun welverdiende certificaat.
Nu kunnen zij als echte Citytrainers aan de slag en kunnen ingezet worden in wijken of bij een sportvereniging om sportieve activiteiten te organiseren voor de jeugd, of om training te geven aan de jeugd.

Op de foto staan:
voorste rij vlnr.: Noa van der Donk, Mark Verschuren, Marcel Scheij, Ilse Kolmans, Manon van Oijen, Lieke van Drunen
achter vlnr.: Cas ten Hagen, Tim van der Heijden, Werner van Delft, Timo Bennemeer en Thijs van Hoof.
Tweede van links is coach Jos van der Ven, rechts cursusleidster Babette van den Hout.


Dinsdag 14 juni 2016. Fietstocht Vrouwen van Nu Drunen-Elshout.


Zaterdag 4 juni 2016. KVB Drunen vierde het 70-jarig jubileum.


Zaterdag 4 juni 2016. Scheerdag op de Schaapskooi.

©2016 Dick Buskermolen