Diverse onderwerpen, deel 5. (2014)

Vrijdagavond 31 oktober 2014 werd er in de Aleph in Drunen een expositie van fotoclub Drunen 2010 geopend.
Gedurende vijf weken zijn in totaal meer dan 160 foto's van Fotoclub Drunen 2010 te bezichtigen.


Vrijdag 31 oktober 2014. Lezer van de Maand: Gonnie Leijtens.

Gonnie Leijtens uit Drunen is één van de zeer trouwe klanten van bibliotheek Heusden.
Liefst wekelijks bezoekt zij de vestiging in Drunen om boeken of tijdschriften te lenen.
In de 60-er jaren bezocht Gonnie de bibliotheek in Helvoirt op zondagmorgen, gevestigd in het Patronaatsgebouw, waar de boeken toen geleend konden worden voor 10 of 25 cent per boek. Eind jaren 60 waren het vooral romannetjes die zij las. In 1974 kwam zij voor het eerst in de bibliotheek in Drunen, die toen nog in de Stationsstraat gehuisvest was.
Toen er kinderen kwamen in het gezin Leijtens waren vooral de voorleesboeken, en dan met name die van Pinkeltje, erg in trek.
De meest dierbare boeken die Gonnie gelezen heeft, zijn van de pen van M. Everma.
Gonnie leest graag de streekromans, het liefst de ‘Groot Letter’ exemplaren van onder andere Lenie Saris, Gerda van Wageningen, Danielle Steel, B J Hoff, Wanda E. Brunstetter en Johan van Dorsten.
Op dit moment geniet zij van de verhalen uit de serie ‘de Schelpenzoeker’ van Rosamunde Pilcher.
Bij de tijdschriften gaat haar voorkeur uit naar de Margriet, Privé, Libelle, Vriendin en het blad Vorsten. Speciaal voor de column van ‘Anne-Wil’ in het tijdschrift Libelle komt Gonnie iedere week, weer of geen weer, even naar de bieb!


Zondag 26 oktober 2014. 40-jarig jubileumconcert Christelijk gemengd koor Cantare in De Open Hof. Het koffieconcert werd afgesloten met Herschepping van Georges Bizet met koorbewerking en tekst van Tim van der Weide. Hierin zongen ook mee de koren Amazing, Confetti Marcanto en het Avondwake-koor uit Elshout, alle onder leiding van Mariëlle van der Sanden.


Maandag 20 oktober 2014. Jorrit Klerks uit Elshout ontving van Maikel de Kort een prijs ivm 100e like op de facebookpagina van Maikel, TCM Rotsplanten.

Jorrit met Jelle


Zondag 5 oktober 2014. Huifkartocht Gerrit en Dora Dusomos met fam. Zijlmans uit Andel en omgeving.


Dinsdag 30 september 2014. Lezer van de Maand: Marion de Vaan.
Marion de Vaan uit Drunen richtte op 30 september haar 'boekenkast' in, in de vestiging van de bibliotheek in Drunen. Lezen en schrijven zijn een passie, aldus Marion. ‘ Ik lees veel verschillende genres, van biografieën tot literaire thrillers en zo’n beetje alles wat daartussen zit. Wat ik op welk moment lees, hangt erg af van mijn stemming, zit mijn hoofd erg vol, dan kies ik voor wat “eenvoudiger” leeswerk, en is dat hoofd wat leger, lees ik graag wat meer verdiepende literatuur. Maar lezen, dat doe ik altijd!
Ik ben al jaren enthousiast lid van een leesgroep, wat maakt, dat ik ook boeken lees die ik anders niet had gekozen of al snel terzijde had gelegd. Daarnaast had ik nooit kunnen denken dat het gezamenlijk bespreken van boeken, mij zoveel plezier op zou leveren.
Gedichten schrijven is iets waar ik al heel lang mee bezig ben, voorheen vooral voor mezelf of voor anderen bij gelegenheden. Sinds ik ze echter weleens instuur en daarmee opeens de “Gedichtenwedstrijd” van de bibliotheek won en daarna verschillende van mijn gedichten geplaatst werden in de “Scherper”, raakte ik erg gemotiveerd om me meer bezig te gaan houden met schrijven. Het is mijn droom geworden om ooit een bundel uit te kunnen geven.
Wat ik schrijf, komt uit mijn hart en gaat over mensen of zaken die mij raken, zonder dat, die bezieling, blijft mijn papier leeg.’

Gedicht

Ik kan alleen maar dichten over emotie, en als ik dicht over verwondering, doel ik daarmee op de verwondering over zoveel, intense, tegenstrijdige en verwarrende gevoelens die het moederschap in me op kunnen roepen. De wereld kan zo lastig, en het leven zo moeilijk zijn voor zoveel bijzondere, kwetsbare kinderen, en wij, hun ouders, slaan hen gade met bezorgdheid, vertedering en verwondering over de heftigheid van onze eigen gevoelens.

Verwondering

Verwondering, vertedering, vertwijfeling
Mijn gedachten springen steeds
Van ’t een op ’t andere ding
Jouw blikken en jouw houding kan ik lezen
Bij of verdrietig, heel intens
Jij straalt het uit met heel je wezen
Het leven kan zo lastig zijn, da’s niet iets wat went
‘t Is vaak een worsteling
Voordat je pas jezelf herkent
Ik vang je op en hou je vast en draag je mee
Als jij weer valt
Hoog van je luchtkastelen naar bene
Ik sla mijn vleugels uit, hou je voor altijd uit de wind
Mijn klein en groot
Mijn lief en dapper, kwetsbaar kind
Marion

Marion de Vaan

Marion de Vaan en Johanna de Kort (bibl. Heusden)


Zaterdag 27 september 2014. De protestantse gemeente Drunen en de parochie Wonderbare Moeder gingen in de Vredesweek (20 t/m 28 september) samen op weg voor een Vredeswandeling. Een kleine wandeling en een korte tijd voor bezinning.

©2014 Dick Buskermolen