Diverse onderwerpen, deel 1. (2013)

Zaterdag 20 april 2013. Toon Leenen, Sjaan Krieger en Ben Lambregts zijn 50 jaar buren. Dus hangen in de Drunense Magnoliastraat de slingers buiten.
Toon Leenen (58) is de jongste van het drietal. "Mijn buurvrouw Sjaan is als een tweede moeder voor mij. Ze heeft vroeger veel voor me gezorgd. Nu ze 85 is, zorg ik voor haar."
Buurman Ben Lambregts is 74. Net als Ton Leenen en Sjaan Krieger woont hij alleen. Toon: "We zien elkaar elke dag. Drinken samen koffie, maken een praatje. Soms gaan we ook samen op pad, voor een wandeling. Ruzie hebben we nog nooit gehad."

vlnr.: Sjaan, Toon en Ben


Donderdag 21 maart 2013. Kees van Spijk vierde zijn 85e verjaardag.
Kees is 14 januari 2020 overleden.


Maandag 18 maart 2013. Geert van Loon (88) zorgt al 30 jaar lang voor de palmtakjes die met palmzondag worden uitgedeeld in de kerk. Hiertoe knipt hij van buxusstruikjes de takken.

Op palmzondag wordt de feestelijke intocht van Jezus in Jeruzalem herdacht. De vele pelgrims, die vanwege Pesach, het joodse feest van de ongezuurde broden (ook wel joods Pasen genoemd) in de stad waren, verwelkomden hem met palmtakken. Volgens de evangeliën wist Jezus op dit moment al dat lijden en dood hem wachtten.
Al in de middeleeuwen kenden veel Europese steden palmpaasprocessies, waarin Jezus' intocht in Jeruzalem werd nagebootst. Optochten van kinderen die achter een fanfarekorps aanlopen en in hun hand een palmpasenstok houden, zijn hier, in bepaalde delen van Nederland, een overblijfsel van.
De palmpasenstokken zien er per regio anders uit, maar dragen vaak een haantje van brood, groen takjes, gekleurde eieren, slingers en kransen met snoep. Op deze dag begint voor de christenen de Goede Week. Deze begint op Palm- of Passiezondag, de zesde zondag van de veertigdagentijd en eindigt met Paaszaterdag. Het doel van de Goede Week is de overweging van het lijden en sterven van Christus.  De laatste dagen van de Goede Week -Witte Donderdag, Goede Vrijdag en Paaszaterdag- vormen het hoogtepunt van de voorbereiding op Pasen.
De benaming 'Goede' Week verwijst naar het gegeven, dat de dood dankzij Jezus definitief overwonnen is.  Lange tijd mochten tijdens de Goede Week -en dat gold ook voor de daarop volgende paasweek- geen zware lichamelijke werkzaamheden worden verricht. 
Bij het begin van de Goede Week, op Palmzondag is er de palmwijding.  Deze herinnert aan het gejuich, waarmee men Jezus bij zijn intocht ontving. De intocht in Jeruzalem uit Très Riches Heures de Jean Duc de Berry.
Echte palmtakken zijn takken van de palmboom of van de olijfboom.  Palmen zijn het symbool voor de koning, terwijl olijftakken het symbool zijn van de vrede, die door de koning wordt gebracht.  In onze streken worden deze echte palmtakken vervangen door takjes van allerlei andere altijd groene struiken of bomen. 
Vroeger hing men de palmtakjes boven of naast de huisdeur of bracht ze naar het kerkhof of naar een pas omgeploegde of met koren ingezaaide akker. In enkele, vooral landelijke streken, bestaan die gebruiken ook nu nog.
Geschikte plaatsen in huis om de palmtakjes op te hangen zijn: achter het kruisbeeld of boven een deur.  Op sommige plaatsen brengt men het palmtakje ook wel naar peter en meter of naar het gezin van een petekind.
Op veel plaatsen worden zgn. palmpaasstokken gemaakt.  Dit zijn houten kruisen, die versierd zijn met een broodhaantje, snoepgoed en fruit die na de paasviering naar zieken en bejaarden gebracht worden, vaak in optocht. Het oudste getuigenis over het vieren van Palmzondag in Jeruzalem stamt uit het einde van de vierde eeuw.  Vandaar verspreidde het zich in het oosten en naar het westen.

Geert is 6 oktober 2018 overleden.


Vrijdag 15 maart 2013. College steekt handen uit de mouwen tijdens NLdoet

Net als vorig jaar staken burgemeester en wethouders van de gemeente Heusden deze week de handen uit de mouwen tijdens de landelijke vrijwilligersactie NLdoet
De actie heeft ten doel mensen te stimuleren om zich een dag maatschappelijk in te zetten als vrijwilliger.
Het college greep de actie aan om zijn respect te tonen voor alle vrijwilligers en vrijwilligersorganisaties in de gemeente Heusden. Enkele van de bestuurders gingen aan de slag bij diverse woonzorgcentra van Schakelring, anderen zijn actief bij buurthuis De Schakel in Oudheusden en zorgboerderij De Locatie in Vlijmen. Ze hielpen bij verschillende klussen zoals schilderen, koffie schenken en het trainen van het geheugen door met ouderen herinneringen op te halen.
NLdoet is een initiatief van het Oranje Fonds, dat de actie jaarlijks samen met duizenden organisaties in het land organiseert. Het is de grootste vrijwilligersactie van ons land.
Op de foto helpt wethouder Kees van Bokhoven mevrouw Riet van de Broek-van Rijen naar de recreatiezaal in de Zandley.


Zondag 10 maart 2013. Boogie Woogie Club "The Thunderbirds".

Tijdens het Paasfestijn op maandag 1 april geven zij diverse demonstraties, o.a.:
Boogie Woogie, precies zoals je ziet in oude films als Rock Around the Clock van Rock and Roll legende Bill Haley of The Girl Can't Help It met Jane Mansfield. Boogie Woogie is swingen op lekkere muziek die je terugvoert naar de roaring fifties van de vorige eeuw.
Boogie Woogie wordt ook wel oude stijl Rock 'n' Roll genoemd. Met petticoats uitgedoste dames, heren met vetkuiven en jaren '50 kleding zijn kenmerkend voor de uitstraling van deze dans. Boogie Woogie is de dans die in de jaren '40 door de Amerikaanse soldaten werd geïntroduceerd in Europa. De muziek waarop werd (en wordt) gedanst is ontstaan uit de jazz, ragtime, blues en bop. In Europa werd deze muziek bekend onder de naam Rock 'n Roll. Boogie Woogie heeft veel van haar oorsprong behouden.
De Swing is een eenvoudigere variant op de Boogie Woogie. Omdat je maar de helft aantal pasjes maakt, zul je deze dans waarschijnlijk eerder onder de knie hebben. Bovendien kun je op snellere muziek dansen zonder een "lekke koppakking". In tegenstelling tot bijvoorbeeld acrobatische Rock 'n Roll zijn de Boogie Woogie en de Swing dansen die door jong en oud beoefend worden


Zaterdag 23 februari 2013. Dertien schoolkampioenen streden in De Voorste Venne om de titel voorleeskampioen van de Gemeente Heusden. Marre Kuijsters (10 jaar) van basisschool Olof Palme ging met de eer strijken.
Zij las voor uit het boek Het geheim van Lena Lijstje van schrijfster Francine Oomen.
Aan de Voorleeswedstrijd Heusden, georganiseerd door de Bibliotheek Heusden, deden de beste voorlezers van de dertien basisscholen in de gemeente Heusden mee. In de jury zaten Jack Didden, schrijver, Mascha van Till, directeur van Walibi Holland, Barbara Brouwer, directeur van de Aleph, Wim van Engeland, wethouder en Mare van Bladel, de Heusdense voorleeskampioen van 2011.
Heusden deed voor de 15e keer mee aan de voorrondes van de Landelijke Voorleeswedstrijd. Presentator was Peer de Graaf uit Tilburg.

vlnr.: Jack Didden, Wim van Engeland, Mare van Bladel, Mascha van Till en Barbara Brouwer.


Vrijdag 15 februari 2013. Drunense Ghesellen tijdens optreden in De Hut.


Donderdag 31 januari 2013. Wim van Vugt behaald voor de 50e keer goud !
Op de 61e C.O.M. Mondial 2013 tentoonstelling in Hasselt (B) voor zang- en siervogels, van 23 t/m 26 januari, heeft Wim van Vugt uit Drunen met zijn vogels 3x goud, 1x zilver en 2x brons in de wacht weten te slepen.
Goud behaalde Wim met zijn grijs, bruin en geelsnavel zebravinken, zilver met de gordelgrasvink en brons ging naar de grijs en witborst grijs bruin zebravinken.
Wim doet al 40 jaar mee, en dit jaar behaalde hij voor de 50e keer goud.

Hij is regelmatig in de publiciteit: Drunenaar Wim van Vugt is op de Wereldkampioenschappen voor Vogelhouders weer met hoofdprijzen naar huis gegaan. Wim van Vugt vindt rust en ontspanning bij zijn zebravinken. Wim van Vugt, oorspronkelijk werkzaam in de bouw, startte een dierenspeciaalzaak op zijn 35e. Maar al voor deze nieuwe stap in zijn loopbaan, hield hij vogels. De dierenwinkel is overgegaan op zijn zoon, maar de liefde voor vooral de zebravinken is altijd gebleven. Wat begon als hobby, afgekeken van zijn opa, werd steeds professioneler. Zijn eerste prijs met de vogels sleepte hij zo’n 40 jaar geleden in de wacht met een vogeltje dat zijn vrouw van een kennis kocht. Maar wat trekt hem in deze hobby? “Rust en ontspanning”, dat is wat de vogels en met name de zebravinkjes mij geven, aldus Wim. “Ik kan rustig een tijdje gewoon alleen maar staan te kijken naar mijn vogels, er is er geen één hetzelfde!” En dat is volgens Wim van Vugt het verschil tussen een kenner en een leek. “Voor de meeste mensen zien ze er allemaal hetzelfde uit, ze vinden een vogel mooi als hij veel kleuren heeft, terwijl ik ze juist allemaal verschillend vind en zoek naar gelijke zebravinkjes. Daarbij kijk ik naar het model, hoe is de bouw van het vogeltje.”
Het meedoen aan de kampioenschappen is gaandeweg ontstaan. Wim is al sinds de oprichting lid van de Vogelvereniging Edelzanger uit Drunen. “Zo’n vereniging is noodzakelijk om hoger op te komen bij het kweken van vogels voor kampioenschappen” vertelt Wim. “Je leert veel van elkaar terwijl er ook sprake is van een bepaalde mate van concurrentie, op een sportieve manier. De jury kijkt tijdens de kampioenschappen naar conditie, kleur en formaat van de vogels.” Wim investeert zo’n 3 à 4 uur per dag in het kweken en onderhouden van de vogeltjes. Op de vraag of veel naasten de liefhebberij ook delen geeft Wim aan dat vooral jongeren tegenwoordig de computer en veel vakanties belangrijker vinden. Maar als dat in zijn tijd ook zo was geweest? “Dan koos ik tóch voor de vogels” aldus Wim.


Donderdag 31 januari 2013. Lena van Boxtel-de Kok vierde haar 85e verjaardag.


Zondag 27 januari 2013. Handboogvereniging Constantia huldigde 2 jubilarissen. Henk van Loon, 65 jaar lid, en Peter Verhagen, 25 jaar lid.
Henk, onder de schutters beter bekent als Hein. Peter is de man van de regels, hij is daarom al enkele jaren scheidsrechter bij de Nederlandse handboogbond. Het tijdprogramma waar zij schieten is ook door Peter aangepast. Hein is meer van de techniek, zoals hij de pijlen naar achter schiet doet niemand hem na. Beide mannen zijn zeker 1 of 2 keer per week op het clubgebouw te vinden en schieten ook nog wedstrijden, ze schieten met veel plezier. De punten zijn onbelangrijk als je maar plezier hebt in je sport, is hen motto. Peter is de man van de koffie, soms wordt gedacht dat hij aandelen heeft van Douwe Egberts en Hein lust wel een wijntje of borreltje. Vroeger zij men wel eens tegen Hein: "als je een roos schiet krijg je een borreltje", en dan was je bijna altijd een consumptie armer. Hein 65 jaar lid dat is bijna de helft dat de club oud is, namelijk 137 jaar.
Hein is 82 jaar geworden op 16 januari 2013, maar veel mensen denken dat hij wel over de 100 moet zijn, want hij geeft regelmatig een rondje en zegt dan dat hij weer jarig is. Hij heeft ook een paar verhuizingen meegemaakt, zoals van café de Gezusters Elshout, nu de Hema in drunen, naar café Remise en daarna naar hen eigen clubgebouw in de Torenstraat. Hein en Peter hebben daar zeker hun steentje aan bijgedragen. Zij doen ook veel vrijwilligerswerk voor de club. Peter let vooral op dat de regels nageleefd worden, vooral de veiligheidsregels zijn belangrijk. Al bij al zijn deze 2 schutters het voorbeeld dat je deze sport lang en met veel plezier kunt uitoefen !.

Henk (Hein) van Loon

Peter Verhagen


Woensdag 16 januari 2013. 84e verjaardag Annie Buskermolen.
Op de foto vlnr.: Annie Buskermolen, Jenny van Mourik, Corry Kuijs en Bep Meister.

©2013 Dick Buskermolen