Diverse onderwerpen, deel 4. (2012)

Zaterdag 29 december 2012. Bakker Allard aan de Grotestraat 202 is weer begonnen met de verkoop van oliebollen.


Zaterdag 22 december 2012. Leerlingen van de Th.J.Rijkenschool uit Elshout hadden een excursie gehad bij Marie van de Middelhaai (Marja Kivits), bij de verkozen mooiste boerderij van Brabant in de Nassaudwarsstraat in Vlijmen. Om een steentje bij te dragen aan het bij elkaar brengen van de aanschafkosten nieuw rieten dak gingen zij van 10 tot 12 uur collecteren bij de Jumbo.

vlnr.: Manouk, Sanne en Fleur uit Elshout


Donderdag 20 december 2012. ONA


Zaterdag 15 december 2012. Kerstbomenverkoop Lionsclub voor het goede doel. Lionsclub Drunen viert in 2012 hen 5-jarig jubileum.


Woensdag 12 december 2012. Uitreiking Gouden Koe, Sell (Schoenen- en LedersociŽteit De Langstraat) in De Voorste Venne.

Vroeger was De Langstraat het centrum van de productie van schoenen en leer. Tegenwoordig een spil in de handel. En daardoor veel minder zichtbaar en herkenbaar.†
De branche heeft de krachten gebundeld in SeLL. De ambitie is om De Langstraat als regio meer bekendheid te geven en weer duidelijk op de kaart te zetten.†
Er wordt nauw samengewerkt met de gemeenten van De Langstraat: Waalwijk, Heusden en Loon op Zand.

De Gouden Koe wordt jaarlijks uitgereikt aan een persoon of onderneming die zich jarenlang verdienstelijk heeft gemaakt voor de Nederlandse schoen- en lederbranche. Met de jaarprijs 2012 wordt het eerste lustrum van De Gouden Koe gevierd. Dit keer bestond de jury uit de vier oud-winnaars, de heren Jos-Jan Greve van Greve Schoenen, Martijn Beerens van Castelijn en Beerens, Vincent Kriek van Loints of Holland en Karel van Drunen van Durea, onder leiding van juryvoorzitter Ellis Frans, oud-hoofdredacteur van het branchevakblad Schoenvisie.
Belangrijke criteria voor de jury zijn: hoe succesvol is het bedrijf, is daar een zekere continuÔteit en ontwikkeling (visie) in te zien, hoe positief ligt het bedrijf in de markt en hoe innovatief is het op product- en marketinggebied. Kortom, hoe inspirerend is de genomineerde voor de sector.
Genomineerden:
FabiŽnne Chapot komt volgens de jury in aanmerking vanwege het feit dat zij met een idee over tassen, opgedaan tijdens een vakantie op het Indonesiche eiland Bali, in een mum van tijd een unieke positie in de markt verworven heeft. Met haar jonge, dynamisch bedrijf heeft de onderneemster binnen de lederwarenbranche met haar merk Fab een vernieuwende en herkenbare look gecreŽerd, waarmee ze ook buiten de landsgrenzen zeer succesvol is. De collectie is inmiddels uitgebreid met o.a. portemonnees en zelfs schoenen, waarbij kleur consequent een centrale rol speelt.
Charles Bergmans komt volgens de jury in aanmerking vanwege zijn veelzijdige talent als kunstenaar en schoenontwerper. De originele vormen en constructies, die hij voor talloze schoenenmerken heeft ontwikkeld - zoals voor Clarks, Wolky, Sioux en Terra Plana - trotseren de tijd en worden gedragen door consumenten all over the world. Zijn design-schoenlepel is opgenomen in de collectie van het MoMa in New York en in het Amsterdamse Metrostation aan het Weesperplein staat een monumentale sculptuur van hem. Kortom, een multitalent waar de branche trots op mag zijn.
Paul van Lammeren, van 1984 tot 2012 directeur van CAST (Centrum voor Accessoires, Schoenen en Tassen), komt volgens de jury in aanmerking vanwege het feit, dat hij het centrale, Nederlandse inkooppunt in Nieuwegein heeft weten uit te bouwen tot een uniek trefpunt voor leveranciers en inkopers/winkeliers. Onder zijn leiding is het centrum uitgegroeid tot hťt unieke middelpunt van de sector, waar alle belangrijke merken en organisaties onderdak hebben gevonden en waar middels seminars en trendshows alle partijen optimaal geÔnformeerd worden.
Bij wijze van uitzondering zijn alle 3 de genomineerden winnaar van de Gouden Koe. Helaas was FabiŽnne verhindert.

Links Paul van Lammeren, rechts Charles Bergmans


Honderdvijftig jaar geleden werd een veertigtal mannen uit de omgeving van Drunen, Heusden en Vlijmen geronseld voor het pauselijke leger. Het grondgebied in ItaliŽ van De Heilige Stoel werd bedreigd door revolutionaire hordes. Bart Beaard uit Drunen schreef een boek over deze katholieke strijders en stelde een tentoonstelling samen. De tentoonstelling was te zien in de heemkamer van Abdij MariŽnkroon in het weekend van 22/23 en 29/30 december en op tweede kerstdag 2012.


Woensdag 28 november 2012. Duinweg.

Woensdag 28 november 2012. Roeivijver met ijsbaan die winterklaar is.


Vrijdag 23 november 2012. Op het Anton Pieckplein is onlangs het eerste oplaadpunt voor electrische auto's in Drunen geplaatst.
Elektrisch rijden wint snel aan terrein. Iedere autofabrikant beschikt inmiddels over een of meerdere elektrisch aangedreven modellen of is druk doende deze te ontwikkelen. Ook het aantal noodzakelijke oplaadpunten neemt de laatste tijd flink toe. Zo ook in de gemeente Heusden, waar in de tweede helft van 2012 de eerste 2 oplaadpunten in gebruik zijn genomen.
Bij deze oplaadpunten Ė bij het gemeentehuis in Vlijmen en bij cultureel centrum De Voorste Venne in Drunen Ė kunnen mensen hun elektrische auto met behulp van een universeel pasjessysteem opladen. Daarnaast hebben inwoners van de gemeente de mogelijkheid een oplaadpunt in de directe omgeving van hun woning aan te vragen


Zondag 11 november 2012. Oud-burgemeester Henk Willems heeft op zondag 11 november 2012 zijn persoonlijk afscheidscadeau aangeboden. Dit betreft 3 beelden van kunstenares Helen Vergouwen uit Oosterhout .
Ze zijn geplaatst op een sokkel van hardsteen en hebben een plek gekregen in Vlijmen op de hoek van de Wolput, in Drunen op de Statenlaan en in Heusden vesting nabij de Stadshaven.
Aanwezig waren o.a. burgemeester Jan Hamming en het voltallige college, te weten Mark Buijs, Wim van Engeland, Margo Mulder en Kees van Bokhoven.
Tevens heeft Dhr. Willems een deel van de giften die hij bij zijn vertrek als burgemeester van de gemeente Heusden kreeg, voor de kinderspeeltuin in het Namibische stadje Otjiwarongo bestemd. Heusden is bevriend met Otjiwarongo. En Henk Willems is sinds zijn pensionering voorzitter van de Stichting Vrienden van Otjiwarongo. Die stichting kent sinds kort een klankbord in dat Namibische stadje. Een groep mensen informeert de Heusdense stichting en houdt bij projecten een vinger aan de pols. Dhr. Willems wil de komende jaren toestellen verbeteren en vernieuwen in de speeltuin bij het met Heusdense steun in het leven geroepen helpcentrum. De speeltuin draagt de naam van zijn vorig jaar overleden echtgenote Marianne Willems-Maas.

Frank Horvers, Kabinetchef bij gemeente Heusden

vlnr.: Burgemeester Jan Hamming, kunstenares Helen Vergouwen en Henk Willems

Dhr. Henk Willems met zoon en dochter.

Drunen

Heusden vesting

Vlijmen


Vrijdag 2 november 2012. Oud-burgemeester Henk Willems op de gemeentewerf waar Renť van Boxtel de laatste hand legt op de afwerking van de sokkels.

©2012 Dick Buskermolen