Diverse onderwerpen, deel 5. (2011)

Zondag 25 december 2011. Kerststal St. Lambertus kerk

De onderhoudsgroep van parochie Drunen had het weer voor elkaar gekregen: een prachtige kerststal waar iedereen graag naar kwam kijken. De groep bestaat uit Henk Windau (meer dan 25 keer), Theo Bierkens (19), Jan Govers (12), Guus van der Sluis (12), Frank Verheijde (5) en Ton van Hulten (3). Tussen haakjes staat het aantal jaren dat zij aan het bouwen van de stal hebben meegewerkt.
Tot 6 januari 2012 kon de kerststal in de Drunense kerk worden bezichtigd.
Henk Windau kent de situatie nog dat de Mariakapel voor de stal werd ingeruimd. Daar stond een kerststal die vrij snel was op te bouwen. Jarenlang deden dat bijvoorbeeld Nico Verhoeven en Christje van Wezel. De beelden waren van gips en daardoor kwetsbaar. Het geheel oogde fraai, maar toch trad er in de loop der jaren veel slijtage op. De oude groep werd opgeruimd. Zo hebben zij de kameel in processie naar de stort gebracht. Daar werd ie in de vuilniswagen gegooid. Lachwekkend was dat het beest bij het vermalen werd onthoofd. “Zo kan het gaan”, zegt Henk. Het werd dus tijd voor wat anders. Oud-pastoor Felie Spooren kocht in 1991 een andere kerstgroep aan. De beelden waren handgemaakt en voorzien van authentieke kleding. Dat was een goede basis om mee aan de slag te gaan. Vier jaar geleden zorgde Mariline en Wim Brok voor twee doeken van zes bij zeven meter. Met daarop een oosters landschap. Beeldend kunstenares Sjoera Siebers zorgde voor de nodige inspiratie bij de bouw van een nieuw kersttafereel. De vóórlaatste week van november begint de groep met het ophangen van de doeken in het rechter transept van de kerk. Het altaar wat er staat is zo zwaar dat het niet weg te halen is. Elk jaar weer slagen de bouwers van de kerststal er in het weg te werken in het groter geheel. De nieuwe kaarsenbakken komen van de firma Soomers Kantoormeubelen uit Waalwijk. De WML uit Waalwijk zorgt voor de snippers. Hoveniersbedrijf De Langstraat uit Elshout regelt het zand. Het Drunens Tuincentrum levert het klein groen en de stenen. De planten en bomen komen van Roestenburg uit Nieuwkuijk. Theo Bierkens is onder andere de man van de waterpartijen. Leuk om te vermelden is dat er een vijver was gebouwd en die was de week er op helemaal leeg.
“De kameel kan hem onmogelijk hebben leeggedronken. Nergens een plas water te vinden. Zal hij toch helemaal zijn opgedroogd“, stelt Theo uiteindelijk. De groep besteedt aan het opbouwen van de kerststal zo’n 150 manuren.


Zaterdag 10 december 2011. Lionsclub Drunen-Langstraat verkocht op 9 en 10 december kerstbomen op het Raadhuisplein in Drunen. Erwtensoep en glühwein werden gratis aangeboden. Er waren vier formaten bomen, ook sterke Nordman kerstbomen. Voor 2,50 euro extra werd de boom thuis bezorgd. De opbrengst ging dit jaar naar het project "Ontmoeten", met name voor de kosten van het diner wat de deelnemers aan het project aangeboden kregen op de tour van 18 december, welke werd afgesloten met een kerstdiner, gemaakt door 8 leerlingen van de Overlaat, waarbij de Lionsleden ook hielpen in de bediening.


Voor vlnr.: Geraldine Klerks, Cynthia van der Heijden, Féline Mouwen, Anouk van Gent.
Achter: vlnr.: Danique Couwenberg, Janne Groot, Katinka de Reu (jongerenopbouwwerker De Twern), Anouk Opperman, Wendi Sprengers (informatie- en adviesmedew. Centrum voor Jeugd en Gezin), Nicole van der Sanden, Nadine Couwenberg, Miona van de Wiel en Kelly Werner.

Dinsdag 22 november 2011. De eerste jeugdige deelnemers aan de oppascursus van het Centrum voor Jeugd en Gezin en De Twern in Drunen kregen dinsdagavond hun diploma.
Het gaat om elf meiden tussen de 12 en 18 jaar. De diploma's werden uitgereikt in De Stulp, waar ook de vier cursusbijeenkomsten zijn geweest (1, 8 , 15 en 22 nov.). Aan bod kwamen onder andere het positief omgaan met kinderen, de verwachtingen van ouders, wat te doen als een kind niet luistert en allerlei praktische tips over zaken als veiligheid, spelen, eten en slapen.
Het is de bedoeling dat de meiden nu op een verantwoorde manier aan de slag kunnen als oppas.


Woensdag 16 november 2011. Dhr. Frans Bult, 18 jaar werkzaam geweest als PR manager bij Lips, begon vier jaar geleden, inmiddels al 78 jaar oud, aan zijn laatste grote klus, het boek met de lange titel: ‘N.V. ’s-Hertogenbossche Schroevengieterij M. Lips te Drunen Opkomst en groei van een Noord-Brabantse scheepsschroevenfabrikant’.
Samen met oud collega en medeauteur John Straatman presenteerde hij de eerste exemplaren van dit boekwerk op vrijdag 25 november 2011 aan de burgemeester, familie Lips en Lips-loten in het gebouw van Metal Valley.


Zondag 30 oktober 2011. Jan Smit kwam met zijn nieuwe album ‘15 jaar Hits’ zondag 30 oktober tussen 12.00 en 13.30 bij Grand Café De Arcade aan het Raadhuisplein in Drunen, waar fans hen cd konden laten signeren. Georganiseerd door Bert de Bel van M&M.


Zondag 30 oktober 2011. Eerste Drunense Solex Club, toerrit.
In 2010 vierde deze club hen 20-jarig bestaan met een barbecue en deze toerrit is nog het gevolg van het jubileum.


Donderdag 20 oktober 2011. Arnold Pelders, penningmeester van Stichting Africa Bee One ! is op bezoek geweest in Tanzania t.b.v. het bijenproject.

Overleg over het maken van de cementen Manyara hive op school

Dit is de traditionele log hive zoals die nu door de bewoners worden opgehangen

Namaak log hive, het zijn gewoon kisten met gaten in de zijkant

Inspectie of er bijen in een namaak log hive zitten

Inspectie van een eerder opgehangen Bell hive

Opgehangen nieuw ontworpen Manyara hive en Bell hive

Masai vrouw met kind

Woning in de dorpjes in het binnenland van Tanzania


Maandag 10 oktober 2011. Start  ‘Week van de Opvoeding’ met voorleesrecord.
Het Centrum voor Jeugd en Gezin Heusden (CJG) organiseerde samen met het CJG ’s-Hertogenbosch een voorleesrecord : met zoveel mogelijk mensen op hetzelfde tijdstip voorlezen.
Het voorleesrecord was de officiële aftrap van de ‘Week van de Opvoeding’.
Wethouder Wim van Engeland las van 09.00 tot 10.00 uur voor in de Bibliotheek Drunen, Rooseveltstraat 32 te Drunen. Op dat tijdstip werden op scholen, kinderdagverblijven en peuterspeelzalen in Heusden en ’s-Hertogenbosch voor in totaal 9.544 kinderen voorgelezen.

Voorlezen is belangrijk voor de ontwikkeling van een kind. Voorlezen stimuleert de fantasie en vergroot de woordenschat van kinderen. Het is goed voor de concentratie van het kind en kinderen leren op deze manier goed te luisteren. Met dit voorleesrecord wilden de CJG’s bijdragen aan het positieve beeld van lezen


Woensdag 5 oktober 2011. Gemengd koor Drunen, repetitieavond


Dinsdag 4 oktober 2011. Steven van der Ploeg (45) is sinds zes jaar met zijn bedrijf F13 Automatiseringsdiensten in Drunen gevestigd. Zijn bedrijf levert met een team van zeven medewerkers automatiseringsdiensten aan zowel werkgeversverenigingen en ZMLK scholen, als aan het midden en klein bedrijf. Tijdens de Pinksterraces 2010 op circuitpark Zandvoort was Steven weekendsponsor van een rijder in de Clio Cup. Hij kreeg het racevirus te pakken en na zes zaterdagen vol theorie en praktijktraining op Zandvoort behaalde hij zijn race licentie. Dit jaar maakte hij zij n entree in de racewereld, niet zonder succes.


©2011 Dick Buskermolen