Groot Heusdens dictee

Vrijdag 7 juni 2013. Voor de tweede maal organiseerde Stichting De Scherper het Groot Heusdens Dictee. Inwoners van de gemeente Heusden streden om de wisselbeker. Daarnaast waren er mooie prijzen te winnen.
Net als in 2012 was de plaats van handeling Cultureel Café De Republiek in Heusden. Om 19.30 uur begon Jeanette Riedstra, rector van het D'Oultremontcollege, met het voorlezen. Supporters en andere geïnteresseerden konden in een andere ruimte het dictee volgen op een groot scherm en evt. meeschrijven.
Frits Rommers mag zich de winnaar van het Groot Heusdens Dictee noemen. Met zeven fouten liet hij achttien deelnemers vrijdagavond achter zich. Onder luid applaus nam hij de begeerde bronzen Mees Douglas Wisseltrofee in ontvangst.
De tweede prijs was voor Hildo van Engen met 11 fouten. De derde prijs was voor Kees Klijn met 12 fouten.
Het Groot Heusdens dictee werd in de Nederlandse taal volgens het Groene Boekje in Café De Republiek in de vesting afgenomen. In een afzonderlijke ruimte zwoegden de deelnemers, op zoek naar de juiste letter en koppeltekens. In een andere ruimte volgden de supporters op een groot beeldscherm de verrichtingen van de deelnemers.
Het thema van het dictee, samengesteld door Peter Verboven en William van Doorn, was Heusdens ingekleurd. In de wisseltrofee - gemaakt door kunstenaar Mees Douglas - is een pluim met twee kroontjespennen verwerkt. De kroontjespennen vormen samen de letter V. Zij symboliseren de letter "V" van Verbondenheid tussen de kernen van de gemeente Heusden en van Victorie.

De ‘nakijkers’ Dimph Vos, Floor Geerlings, Jeannette Trum en Jeanette Riedstra

Winnaar Frits Rommers

Hildo van Engen, Frits Rommers en Kees Klijn

Jeanette Riedstra (rechts) neemt een bloemetje in ontvangst van Henny Wibbelink

©2013 Dick Buskermolen