Maandag 28 september 2009, Cultoer 2009, deel 1

Cultoer; een dynamische kunst- en cultuurtocht

Muziek maken en luisteren, dansen, theater kijken en meespelen, kunst maken en er meer over horen of luisteren naar verhalen, bijvoorbeeld over vroeger. Dit waren allemaal onderdelen van de Cultoer 2009 die ongeveer 4.300 basisschoolleerlingen op maandag 28 en dinsdag 29 september gingen beleven.
Voor de vierde keer reisde de Cultoer door de gemeente. Met een keur aan kunst- en cultuuruitingen van lokale bodem zette het Trefpunt cultuureducatie in de schijnwerpers.
Met de Cultoer brengt het Trefpunt Cultuureducatie Heusden de lokale kunst en cultuur letterlijk naar de scholen en geeft daarmee aan dat cultuureducatie binnen de school hoort. Alle kinderen, van groep 1 tot en met 8 deden mee aan het afwisselende en gevarieerde programma 2009.
Deelnemers aan de Cultoer 2009 waren onder andere het Centrum voor de Kunsten de Aleph, Bibliotheek Heusden, Thomas van Vliet (raples), Poppentheater De Dwerg, Leontine Akkermann (vioolles), het Schoenenmuseum, stichting Stuipzand, Streekarchief Land van Heusden en Altena en diverse beeldend kunstenaars. Elke deelnemer liet zien en voelen wat kunst en cultuur kunnen betekenen voor de school en de individuele leerling.
De wethouder van Cultuur, Mart van der Poel, bezocht een aantal workshops bij de De Vijfhoeven in Vlijmen en Johannes Paulus in Heusden.
Onder Gemeente Heusden treft U een gedeelte aan van de foto's. Deze en alle andere foto's staan onder schoolfoto's bij de desbetreffende school, t.w.: Elshout: Th. J. Rijken, Oudheusden: Nieuwenrooy, Heusden: Johannes Paulus, Vlijmen: De Wilgen, De Bussel en Vijfhoeven, Haarsteeg: St. Lambertusschool.

2009 Dick Buskermolen