Zondag 5 mei 2024. Ontsteken bevrijdingsvuur.

Even voor middernacht op 4 mei is in Wageningen het Nationaal Bevrijdingsvuur aangestoken. De traditionele vlam werd door estafettelopers naar andere gemeenten gebracht. De officiŽle aftrap van Bevrijdingsdag was zondagmiddag in Roermond.
De ontsteking van het vuur werd verricht door de 101-jarige Canadese oorlogsveteraan Pierce 'George' Brewster en de 99-jarige Britse veteraan Geoff Roberts. Dat deden zij samen met de Wageningse burgemeester Floor Vermeulen.
Het defilť stond voorheen bekend als het Bevrijdingsdefilť. Vanaf dit jaar gaat het verder als Vrijheidsdefilť, als eerbetoon aan internationale militaire samenwerking.
Na het ontsteken van het vuur in Wageningen brachten zo'n 2.500 estafettelopers uit meer dan honderd gemeenten de vlam naar hun eigen gemeente voor Bevrijdingsdag. In Elshout werd het vuur om 10:45 ontstoken. Het vuur werd onder meer aangestoken op de veertien bevrijdingsfestivals die zondag in het land plaatsvonden.
Bevrijdingsdag trapte af in het Limburgse Roermond. Jurist en mensenrechtenactivist Lilian GonÁalves-Ho Kang You gaf daar de 5 mei-lezing. Aan het begin van de middag werd het bevrijdingsvuur ontstoken door demissionair premier Mark Rutte en Ambassadeur van de Vrijheid Wende Snijders in de gastprovincie. Daarna gingen alle vrijheidsvieringen in het land van start.

©2024 Dick Buskermolen