Onderscheiding Ben Nolte

Woensdag 7 december 2022 ontving Dhr. Ben Nolte (84 jaar) uit Drunen,†uit handen van burgemeester Willemijn van Hees, de koninklijke onderscheiding "Lid in de Orde van Oranje-Nassau".

Redenen van onderscheiding:
De heer Ben Nolte heeft tientallen jaren diverse mensen geholpen. Vrijwillig, voor maar enkele mensen zichtbaar, maar zeer aanwezig voor hen die hij ondersteunde.
Hij bood hulp aan mensen in nood, aan hen die de draad zijn kwijtgeraakt. Mensen die opzien tegen administratieve en financiŽle klussen en die de hulp van een ander absoluut nodig hebben om zich staande te houden. Vaak nam hij deze taken van deze mensen† volledig over. Hij fungeerde als financieel mentor en was daardoor vaak eerste aanspreekpunt voor bijvoorbeeld zorginstellingen. Hij heeft vele decennia hulp geboden waardoor veel mensen jarenlang op zijn trouwe en verstrekkende hulp konden rekenen.† Daarnaast verleende hij mantelzorg aan familieleden.
Heel bijzonder is het dat de heer Nolte zijn belangeloze diensten aanbood aan mensen met wie hij, soms via-via, in contact kwam. Dus zonder ze vooraf te kennen.
Geen alledaagse taken waarmee hij zich belangeloos heeft beziggehouden. Goed dat dit nu openbaar wordt, benoemd wordt, herkend en erkend wordt, als mooi voorbeeld van betekenisvol voor de ander zijn. Hij verdient daarvoor grote waardering, vermoedelijk zeker van hen die van zijn zorg en aandacht mochten profiteren, maar ook van de samenleving, ook al was het hem daar niet om te doen!
Het Kapittel van de Kanselarij der Nederlandse orde oordeelde hierover als volgt: De heer Nolte kan worden gekwalificeerd als "iemand die zich geruime tijd ten bate van de samenleving heeft ingespannen of anderen heeft gestimuleerd".