Vrijdag 31 oktober 2008, monument levenloos geboren kinderen.

Wethouder Mark Buijs onthulde vrijdag 31 oktober een monument voor levenloos geboren kinderen. Het monument staat op begraafplaats Onsenoort aan de Mortelweg en is bestemd voor alle ouders en familieleden van kinderen die vóór of tijdens de geboorte zijn overleden.
Met het monument hoopt de gemeente tegemoet te komen aan de wens van veel ouders om een gelegenheid te creëren een levenloos geboren kind te kunnen herdenken. Met name oudere mensen met levenloos geboren kinderen, missen een plek waar ze hun dierbare, levenloos geboren kind kunnen gedenken. Vroeger werd er weinig aandacht besteed aan doodgeboren kinderen. Ze werden vaak op een anonieme plek begraven of aan de wetenschap afgestaan, waardoor de ouders met veel onverwerkt verdriet achterbleven.
Het monument van een zittende vrouw is ontworpen door kunstenaar en stadsrestaurateur René van Boxtel en bestaat uit een zittende vrouw, uitgehouwen in natuursteen, waar de kunstenaar ruim 200 uur aan heeft gewerkt. Hij heeft zich laten inspireren door beelden uit Egypte, waar op pleinen en bij graven de zgn. zit- en kubusbeelden stonden, die beschreven waren met hiërogliefen. Een dankwoord van de wethouder ging uit naar de initiatiefnemers, met name mevr. Spoorenberg-Diesveld, en ook kapelaan Van Overbeek van de parochie Drunen-Elshout, die zich heeft ingezet voor de komst van het monument. Het beeld gaat vergezeld van een gedicht van de schrijfster Ina Sipkes-de Smit. De gemeente heeft bewust besloten om het monument op de algemene begraafplaats Onsenoort te plaatsen, zodat mensen van alle religieuze gezindten er kunnen gedenken.

Wethouder Mark Buijs

Kunstenaar René van Boxtel

©2008 Dick Buskermolen