50-jarig jub. Avanti, Drunen.

vlnr.: Mathieu Kuypers, Joep Verharen, Ancke Sikkers, Eric van der Veer, Annemiek Wagemakers en Toon van Spijk.

Dinsdag 10 maart 2015. Handbalvereniging Avanti uit Drunen bestaat 50 jaar!
Dit jaar op 12 april 2015 bestaat handbalvereniging HV Avanti uit Drunen 50 jaar!
Dit gaan zij uiteraard vieren met een feestweekend op 11-12 april.
Historie:
Oprichting:
Op 12 april 1965 vond in het gebouw van de Voorste Venne de oprichtingsvergadering plaats.
Het initiatief ging uit van Kapelaan Peeters (coördinator jeugdwerk), Ben van Olffen (bestuurslid jeugdcentrale) en Albert Pol (voorzitter jeugdafdeling RKDVC). Deze vergadering werd bezocht door 43 dames en heren, die uit hun midden een voorlopig bestuur kozen. Louis van Drunen werd benoemd tot ere-voorzitter en Albert Pol tot voorzitter.
De kleuren geel en zwart werden tijdens deze oprichtingsvergadering gekozen tot clubkleuren.
De eerste financiën waren een totaalbedrag van ƒ 300,- (ca. € 136,-), van de Jeugdcentrale, de Sportraad en RKDVC.
Ondanks dat tijdens de oprichtingsvergadering de naam Avanti gekozen werd, bleef de vereniging onderdeel vormen van voetbalvereniging RKDVC. Het sportpark dat op 20 juni 1965 in gebruik werd genomen, was al de thuishaven van RKDVC. Avanti kreeg de gelegenheid om ook van dit complex gebruik te maken.
Op 13 november 1971 werd sporthal Onder de Bogen officieel geopend. Hoogtepunt was de door Avanti (met name Albert Pol) georganiseerde wedstrijd tussen het Nederlandse damesteam en Bratislava.
In 1972, zeven jaar na de oprichting, is Avanti de grootst deelnemende vereniging van de afdeling West-Noord-Brabant. Maar liefst 180 leden zouden aan de zaalcompetitie gaan deelnemen. In totaal bestond Avanti uit 225 leden.
Hoogtepunten:
In de 50 jaar van hen bestaan werden er vele kampioenschappen behaald, zowel bij de jeugd als de volwassenen. Er werd gepromoveerd en gedegradeerd. De Heren Senioren hebben half jaren 90 zelfs een tijdje 2e divisie gehandbald. De Dames junioren werden in 1979 prima 3e bij het Nederlands kampioenschap. Ook de Heren Senioren behaalden een mooie 2e plaats op het Nederlands kampioenschap in 2007 in de buitencompetitie.
In 1986 werd een hoogtepunt bereikt: in april werd de eerste steen gelegd voor hen nieuwe, eigen, clubhuis. In september 1986 werd deze officieel geopend en werd De Schakel genoemd.
Een grote wens van Avanti ging op 27 augustus 1989 in vervulling: een verhard veld werd gerealiseerd bij hen clubhuis aan de Torenstraat te Drunen.
Een ander hoogtepunt in het bestaan van HV Avanti is zonder meer het 25-jarig jubileum. De hele vereniging vertrok in 1990 voor een weekend naar het Friese plaatsje Grouw. Daar was Jeugdherberg "Oer 't Hout" volledig voor Avanti ter beschikking. Dit prachtige jubileum kwam tot stand door inzet van Henk van Gulik, Frie van Spijk, Jos van Iersel, Diny Kremers, Annelies van Halder en Door van Geffen.
In 1991 werd voor het eerst het familietoernooi georganiseerd. De eerste keer werd door 30 teams deelgenomen.
In 1993 werd gestart met een nieuw evenement: de playbackshow. Dit jaarlijks terugkerend evenement in Mei staat garant voor spetterende (soms bijna professionele) optredens van leden (jong en oud) die in de huid kruipen van hun idool.
In 1995 werd het 30-jarig jubileum gevierd. Op 27 augustus werd het voor de leden gevierd met een vossenjacht en een zeskamp.
In 2005 werd het 40-jarig jubileum gevierd. In april werd het voor de leden gevierd met een sport- en spellenmiddag en een grandioos feest bij de kantine “De Schakel”.
2015:
Avanti bestaat op dit moment uit ongeveer 131 spelende leden en 44 niet-actieve leden (steunende leden en ereleden).
Het aantal teams: 3 heren teams, 2 dames teams, 2 recreanten teams en 6 jeugdteams
Na ongeveer 40 jaar is het clubblad, wat jaren door vele vrijwilligers en als belangrijkste spil Marjon Elshout gemaakt werd, digitaal gegaan. Clubblad “De Schakel” is geheel vervangen door de website www.hvavanti.nl . Tevens hebben ze online (en als app) een clubassistent waarin ieder lid kan inloggen en alles kan bekijken: van wedstrijdverslagen tot nieuws en evenementen.
Activiteiten welke nog ieder jaar de revue passeren zijn: de playbackshow, het verenigingstournooi (een tournooi met teams samengesteld in een mix van alle spelende leden, van jong tot oud), kaartavonden en het alom in de regio bekende en zeer gezellige familietournooi.
Commissie:
De jubileumcommissie werd tijdens de jaarvergadering van de club (maart 2014) gevormd. Deze commissie is samengesteld uit een enthousiaste club vrijwilligers die tevens reeds lang lid zijn van de club en deels nog actief lid zijn. De commisie bestaat uit: Toon van Spijk, Annemiek Wagemakers, Eric van der Veer, Ancke Sikkers, Mathieu Kuijpers en Joep Verharen.
Aan de hand van een kostenplaatje werd tijdens de vergaderingen bepaald wat ze als inkomen moesten generen, geheel op eigen kracht.
Dit werd onder andere gerealiseerd met kaartavonden, foute bingo’s, oud ijzer inzamelen, enveloppenaktie, gebruikte kleding inzameling en een heuse carnavalsopwermer.
Samen hebben ze een invulling van het feestweekend verzonnen. Dit zal plaatsvinden op 11 en 12 april van dit jaar. Zaterdag en zondag van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat zullen de leden van Avanti actief in de weer zijn. Maar met wat, dat is nog een grote verrassing! Opvallend en sportief zal het zeker worden en gezellig ook!
Hopelijk wordt het feestweekend van 11-12 april een weekend om nooit meer te vergeten zodat over 10 jaar (25 en misschien wel 50 jaar) er wordt gezegd: “Weet je nog....”! Daar hebben zij als commissie in ieder geval het volste vertrouwen in!

©2015 Dick Buskermolen