Zaterdag 10 december 2011. Afscheidsreceptie burgemeester Henk Willems, deel 1.

Heusden zwaait haar burgemeester uit.
Tijdens een zeer drukbezochte afscheidsbijeenkomst heeft burgemeester Henk Willems afgelopen zaterdag 10 december uit handen van commissaris van de koningin Wim van de Donk de Commissarispenning van provincie Noord-Brabant ontvangen. Hij ontving de penning vanwege zijn bijzondere verdiensten voor de gemeente Heusden. In een tot de nok toe gevulde Voorste Venne in Drunen kreeg de scheidend burgemeester zaterdagmiddag een zeer gevarieerd en boeiend programma voorgeschoteld. Samen met zijn gezin, familie en bijna 500 vrienden, kennissen en relaties was Willems getuige van een interessant debat waarin hij zelf het onderwerp van gesprek vormde.
Journalist Jan Tromp bevroeg op zeer onderhoudende wijze 27 mensen die de afgelopen vijftien jaar met de burgemeester hebben samengewerkt. Van (oud)wethouders en collega-burgemeesters tot relaties uit het bedrijfsleven en de culturele wereld. Het debat werd afgewisseld met dans en muziek. Bijzonder en verrassend was de komst van oud-minister, oud-lid van de Eerste en Tweede Kamer en oud-burgemeester van Amsterdam Ed van Thijn. In een boeiende column liet hij zijn licht schijnen over het burgemeesterschap in het Nederland van deze tijd. Aan het einde van het debat maakte locoburgemeester Mark Buijs bekend dat de gemeente Heusden als blijk van waardering de Henk Willems Kunst- en Cultuurprijs Heusden in het leven heeft geroepen. De prijs wordt iedere twee jaar uitgereikt aan een persoon of organisatie uit Heusden die zich met zijn werk op bijzondere wijze heeft geprofileerd of die opvalt door de bijdrage die hij geleverd heeft aan de ontwikkeling van het culturele klimaat in de gemeente Heusden. Aan de prijs is een geldbedrag van duizend euro verbonden en een sculptuur.

Tijdens de receptie ontving burgemeester Henk Willems uit handen van de Brabantse Commissaris van de Koningin, Wim van de Donk, de Commissarispenning. Burgemeester Willems kreeg dit persoonlijk blijk van waardering bij zijn pensionering wegens zijn grote verdiensten voor het openbaar bestuur, in het bijzonder in Brabant.
Henk Willems (PvdA) was van 1982 tot 1989 wethouder in Venray. In 1984 volgde een benoeming tot burgemeester van Wouw. Van 1994 tot 1997 was de heer Willems burgemeester van Drunen, in 1997 fuseerde die gemeente met Vlijmen en Heusden tot de huidige gemeente Heusden. Burgemeester Willems speelde in dat proces een belangrijke rol. Ook heeft hij voortvarend bijgedragen aan de bestuurlijke samenwerking in de regio en heeft hij zich ingezet voor de totstandkoming van Metal Valley als een antwoord op een dreigend verlies aan arbeidsplaatsen door het vertrek van Wartsila.

2011 Dick Buskermolen