17e Eeuwse Handelsmarkt, zaterdag 20 en zondag 21 juni 2009, deel 1.


Tijdens het Midzomerfestijn op 20 en 21 juni werd de binnenstad van Heusden teruggebracht naar het begin van de roerige 17e eeuw. Twee dagen lang waren er allerlei acts en activiteiten die in het teken stonden van het statiebezoek dat Stadhouder Prins Maurits van Oranje  bracht aan Heusden. Vierhonderdvijftig gekostumeerde acteurs, muzikanten en vele figuranten gaven de bezoekers het gevoel dat ze in een tijdmachine waren gestapt en onderdeel uitmaakten van een interactief historisch toneelspel.  Het programma van het Midzomerfestijn duurde op zaterdag van 12.00 tot 17.00 uur en op zondag van 13.00 tot 17.00 uur.

Hoofdacts op 20 juni:
Op zaterdag kwam Stadhouder Prins Maurits en zijn gevolg om 15.00 uur aan met zijn Statenjacht in de haven van Heusden. De kanonniers van de stad wachten hem op met saluutschoten. Daarna volgde er een rondtoer met de prins in een koets met voorop zijn hofhouding, notabelen, soldaten en gildes met vliegend vaandel. Om 15.30 hield hij een toespraak op het bordes van het Stadhuis waarna hij naar zijn Residentie ‘ De Rupubliek’ ging. Later op de middag was er een historisch diner op de Vismarkt en vond er een aanslag plaats op de Prins door Spaanse spionnen.

Hoofdacts op 21 juni:
Op zondag was er om 13.00 uur een historische trouwceremonie door de Gouverneur van de stad te zien. Even later is er de veroordeling van de Spaanse spionnen op het Stadhuis en aansluitend de terechtstelling in de Stadshaven. De Moriaan en twintig dichters draagde politieke gedichten van Vondel voor waarmee de Prins op de hak werd genomen.  Een van hen maakte het te bont en werd dan ook terechtgesteld wegens belediging. Om 15.00 uur waren er ringsteekwedstrijden in de Waterpoort met Prins Maurits op de tribune.

Doorlopend programma:
Behalve de acts met de Prins waren er op beide dagen nog veel meer gebeurtenissen te beleven in de zoektocht naar het verleden. Een sier-, hoef-,  wapen- en harnassmid toonde hun ambacht. Net zoals een schoenmaker, een leerbewerker, een kaarsenmaker, een nettenboeter, een zeilmaker, een mandenvlechter en een touwslager. In de haven werden schepen gelost en werd graan vervoerd naar de stadsmolen. Ook waren wasvrouwen daar aan het werk met hun kinderen.  De pestdokter en het kruidenvrouwtje liepen in de Heemtuin rond om mensen te genezen. Historische gezelschappen in 17e eeuwse tentenkampen gaven demonstraties boogschieten en zwaardvechten. Om het verhaal compleet te maken figureerde tussen de bezoekers diverse hoeren die de soldaten inpalmen en straatschoffies, melaatsen en bedelaars die dukaten probeerde afhandig te maken. Ook muziekgezelschappen uit die tijd ontbraken niet. Het publiek kon ook zelf actief mee doen. Zo waren er koekslaanwedstrijden en konden kinderen meedoen aan een spreekwoordenpuzzeltocht.

Postbode Ingrid

Bezoekers uit Roosendaal

Bezoekers uit Spijkenisse

©2009 Dick Buskermolen